Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσος Μητσόπουλος σε προσφώνησή του στη 18η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, στο ξενοδοχείο “Χίλτον Παρκ”, είπε ότι “η απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, αυτήν τη στιγμή, είναι η αναχαίτιση της ανεργίας, η οποία είναι και η πιο δραματική επίπτωση της οικονομικής κρίσης”.
Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΣΕΟΚ”, ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος, “γίνεται μέσα σε συνθήκες κρίσης για την οικονομία” και, “μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα, με το κούρεμα καταθέσεων και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, προβλέπεται ότι θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας”.
Αναφερόμενος στα ποσοστά της συνεισφοράς του κατασκευαστικού κλάδου στο ΑΕΠ, ο Υπουργός δήλωσε πως “η ουσιαστική αναφορά πλέον πρέπει να γίνεται στα ποσοστά ανεργίας και ειδικότερα στα ποσοστά ανεργίας του κλάδου”.
Όπως είπε ο κ. Μητσόπουλος, “με βάση την απογραφή της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των ανέργων, από τους 13.361 τον Ιανουάριο του 2009 έχει ανέλθει στους 44.043 τον Απρίλιο του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 230%”.
“Από τους 44.043 ανέργους”, πρόσθεσε, “οι 7.500 περίπου προέρχονται από τον κατασκευαστικό τομέα, ποσοστό δηλαδή 17%, συνιστώντας το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ανέργων ανά τομέα, μετά το εμπόριο”.
“Στόχος είναι η επιλογή υλοποίησης των έργων”, συνέχισε ο Υπουργός, “τα οποία έχει πραγματικά ανάγκη η κοινωνία και τα οποία μακροπρόθεσμα θα προσφέρουν στην οικονομία και ανάπτυξη του τόπου καθώς και στον περιορισμό της αστυφιλίας που μαστίζει τις ορεινές μας περιοχές”.
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος, “με βάση τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας και της παρούσας φάσης ανάπτυξης των υποδομών μας, τα έργα που προβλέπεται να είναι αναγκαία στα επόμενα έτη, πέρα από τα μεγάλα έργα ενεργειακής υποδομής, όπως το τερματικό φυσικού αερίου και τα συναφή με αυτό έργα, θα είναι τα έργα αναβάθμισης του υφιστάμενου αποθέματος οικοδομών, κυρίως όσον αφορά την ενεργειακή τους απόδοση και πιθανώς και την αντισεισμική τους ενίσχυση όταν απαιτείται, έργα βελτίωσης και προστασίας του περιβάλλοντος, ανάπτυξης συγκοινωνιακών και περιβαλλοντικών υποδομών όπως τα πολεοδομικά έργα για αναβάθμιση του αστικού οδικού δικτύου, που υστερεί σε σχέση με το υπεραστικό δίκτυο”.
Επίσης, πρόσθεσε, “η δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη των δημόσιων συγκοινωνιών, η ανάπλαση των αστικών κέντρων και των πυρήνων των κοινοτήτων για τη δημιουργία ενός πιο ανθρωποκεντρικού δομημένου περιβάλλοντος και η δημιουργία υποδομών για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές”.
“Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, σε στενή συνεργασία με όλα τα Τμήματά του”, είπε ο κ. Μητσόπουλος, “αυτή την περίοδο, ετοιμάζει πακέτο προτάσεων προς το Γραφείο Προγραμματισμού, για την κατά προτεραιότητα υλοποίηση ώριμων έργων για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, έργων τα οποία θα μπορούσαν να συγχρηματοδοτηθούν από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
“Στόχος του κράτους είναι η έναρξη υλοποίησής τέτοιων έργων, το συντομότερο δυνατόν”, είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως “το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, συμμεριζόμενο τις έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες στον κλάδο, στην οικονομία του τόπου αλλά και στην αύξηση της ανεργίας, μελέτησε τις εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί με το υπόμνημα της ΟΣΕΟΚ προς το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και καθόρισε συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου 2013, με σκοπό τη συζήτηση και λεπτομερέστερη εξέταση των εισηγήσεων”.
“Το Υπουργείο αντιμετωπίζει θετικά τις εισηγήσεις σας και προσβλέπω στη συνεργασία μας για την προώθησή τους”, δήλωσε ο κ. Μητσόπουλος, απευθυνόμενος στους συνέδρους.
Ο κ. Μητσόπουλος έκανε αναφορά και στα κίνητρα που παρέχει το κράτος για αναβάθμιση της οικοδομικής βιομηχανίας και τόνισε “την ανάγκη συνεργασίας με τα μέλη της ΟΣΕΟΚ, τα οποία λόγω των εμπειριών και γνώσεων τους μπορούν να υποβοηθήσουν τις προσπάθειες του κράτους”.
Ταυτοχρόνως, πρόσθεσε, “το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων συνεχίζει να αναζητεί τρόπους δραστικής σύντμησης των διαδικασιών ανάθεσης και υλοποίησης των έργων, μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών και διευκόλυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων”.
Ο Υπουργός ζήτησε και τη δική τους “συμβολή στην απασχόληση εντόπιου ανθρώπινου δυναμικού, τη θετική αντιμετώπιση της εξειδίκευσης των απασχολούμενων στην οικοδομική βιομηχανία, που ομολογουμένως είναι ένα πρόβλημα που εντάθηκε κατά τη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου, αλλά και στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του κλάδου της οικοδομικής βιομηχανίας, πάνω σε μια πιο ποιοτική και παραγωγική βάση, με έμφαση στην εξειδίκευση και την καινοτομία”.