Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, που επισκέφτηκε την Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θερμαίνει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο, αφού πριν από λίγο δήλωσε ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και ήδη το υπουργείο Ενέργειας έχει προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες.
«Εξασφαλίσαμε ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Ξεκινάμε τις γεωτρήσεις. Το υπουργείο Ενέργειας έχει προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες, το φθινόπωρο μπορεί να ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το θέμα συζητήθηκε και με διάφορες εταιρείες που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και με την Ε.Ε. αλλά και με την εγγυήτρια χώρα την Ελλάδα.
Όπως είπε με τον κ. Κοτζιά πότε πότε συζητούν ανεπίσημα κάποια θέματα και ότι και στην αυριανήσυνάντηση θα τα συζητήσουν.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι δεν προσεγγίζει θετικά τη λύση και συνεχίζει μονομερώς τις δραστηριότητές της αγνοώντας τα δικαιώματα των Τ/Κ. «Αυτό δεν είναι προς όφελός τους. Αν συνεχίσουν έτσι, τότε κι εμείς θα πάρουμε όλα τα μέτρα και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε. Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Ασφαλώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα οικονομικά συμφέροντα του τ/κ λαού αλλά στην ανατολική Μεσόγειο έχει και η Τουρκική Δημοκρατία δικαιώματα. Θα αναζητήσουμε οπωσδήποτε αυτά τα δικαιώματά μας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», προειδοποίησε.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Κουντρέτ Οζερσάι και τις διαπραγματεύσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «αν είναι να υπάρξει ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα, τότε να ξεκινήσουν».
«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. Στην τελευταία συνάντηση του Τουρκικού Συμβουλίου δώσαμε τα απαραίτητα μηνύματα για την άρση της απομόνωσης του ψευδοκράτους και στην κοινή δήλωση αναφέραμε ότι πρέπει να αρθεί η άδικη απομόνωση των Τ/Κ και του ψευδοκράτους. Συνεργαζόμαστε ώστε σε διεθνές επίπεδο να θεωρηθούν έγκυρα τα διαβατήρια του ψευδοκράτους και να αυξηθούν οι (διπλωματικές) αντιπροσωπείες του».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «τώρα που συζητείται ξανά η διαδικασία για το Κυπριακό τα μηνύματά μας είναι πολύ ξεκάθαρα. Εμείς πάντα υποστηρίζουμε μια μόνιμη, δίκαιη και στη βάση της πολιτικής ισότητας λύση. Εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογούσε τόσο ως ψευδοκράτος όσο και ως Τουρκία στην Γενεύη και στο Κραν Μοντανά
Αλλά η ε/κ πλευρά η οποία δεν θέλει λύση επέδειξε την ίδια στάση σε όλες αυτές τις διασκέψεις. Επέδειξε μια στάση η οποία είναι ότι δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία που έχει στα χέρια της. Θα συζητήσουμε πρώτα μεταξύ μας ως Τουρκία και ως ψευδοκράτος για το τί θα συζητηθεί και πως θα ξεκινήσει μια διαδικασία που στόχο θα έχει το αποτέλεσμα. Αυτά πρέπει να συζητηθούν και με τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις και πλευρές. Αν θα είναι μια διαπραγμάτευση που θα έχει αποτέλεσμα, μόνο τότε πρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Έτσι μόνο για να γίνεται συζήτηση, κανένας δεν έχει κανένας χρόνο να χασομερά.
Από την πλευρά του ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος γιατί υπάρχει πλήρης σύμπνοια με την Τουρκία. «Εκφράζω την ικανοποίησή μου καθώς είμαστε σε πλήρη ταύτιση απόψεων με την Τουρκία».
Ο Οζερσάι ευχαρίστησε τον Τούρκο ΥΠΕΞ που τον προσκάλεσε σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, όπως είπε, προσθέτοντας ότι οι παρούσες ισορροπίες δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει όπως στις άλλες περιοχές του κόσμου. Ανέφερε ότι οι διμερείς σχέσεις επανακαθορίζονται μεταξύ των περιφερειακών και των παγκόσμιων πρωταγωνιστών και πως παρακολουθούν στενά τις πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επεσήμανε ότι οι αλλαγές στις διεθνείς συγκυρίες έχουν αυξήσει τη στρατηγική σημασία της Κύπρου.
Ο Οζερσάι είπε ότι οι Τ/Κ έχουν τόσα δικαιώματα στις φυσικές πηγές της περιοχής όσο και οι Ε/Κ, υποστηρίζοντας ότι η τ/κ πλευρά αναζητούσε πάντοτε συμβιβασμό και συνεργασία. “Η στάση μας δεν αφορά μόνο τις διαπραγματεύσεις για λύση. Ταυτόχρονα στην πιθανότητα μη λύσης να στηριχθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και των διαφορετικών παραγόντων γύρω από το νησί.
Αποκαλύψαμε μια αντίληψη καλής πρόθεσης ώστε να μην ζημιωθούν δικαιώματα και συμφέροντα του τ/κ `λαού` και της Τουρκίας στα θέματα των φυσικών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου και στα άλλα θέματα που αφορούν την Κύπρο και θα συνεχίσουμε με αυτή την προσέγγιση και από δω και πέρα”, ανέφερε.
“Πιστεύουμε ότι χρειάζεται να γίνουν κάποια βήματα για να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας ώστε να διασφαλιστεί ότι η ε/κ πλευρά θα στραφεί προς την λύση και τη συνεργασία”, ανέφερε. Είπε ότι με την Τουρκία βρίσκονται πάντοτε σε μια πλήρη συνεργασία. Ανέφερε ότι ακόμη και αν δεν βρεθεί λύση στην Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει η έκκληση της τ/κ πλευράς για έρευνα για τις φυσικές πηγές και χρήση τους μεταξύ των δύο πλευρών μέσω διαλόγου.
“Εάν η ε/κ πλευρά συνεχίσει μονομερώς τις εργασίες γεώτρησης αγνοώντας την τ/κ πλευρά και προχωρήσει τις εργασίες αδειοδοτώντας κάποιες εταιρείες φτάνοντας στο σημείο της γεώτρησης, κι εμείς ως τουρκική πλευρά θα ξεκινήσουμε σύντομα εργασίες γεώτρησης στο πλαίσιο της αδειοδότησης μας στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου”, ανέφερε.