Τσίπρας: Συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αν απαλλαγεί από τα βαρίδια
Στη χθεσινή του συνέντευξη στο Κοντρα Channel ο Αλέξης Τσίπρας ενώ συνέχιζε μέχρι τώρα τη ρητορική για «καθαρή λαϊκή εντολή», αλλά την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το άνοιγμα υπό προϋποθέσεις στο ΠΑΣΟΚ για μετεκλογική συνεργασία.
Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά προχώρησε σε επαναχάραξη της προεκλογικής ρητορικής και στρατηγικής του την ώρα που τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι η μάχη της 20ης Σεπτέμβρη θα είναι θρίλερ μέχρι το τέλος και ότι τα πλήγματα που έχει δεχθεί η Κουμουνδούρου και ο ίδιος στο πολιτικό τους κεφάλαιο είναι μεγαλύτερα των αναμενομένων.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να «ξορκίζει» τη Νέα Δημοκρατία ως το «παλαιότερο του παλιού» και το «φθαρμένο πολιτικό προσωπικό που οδήγησε τη χώρα έως τη σημερινή κατάσταση», αφήνοντας «παράθυρα» εξαίρεσης για τη Χαριλάου Τρικούπη.
Ενώ μέχρι τώρα περιόριζε τις τυχόν μετεκλογικές συνεργασίες μόνο στους ΑΝΕΛ, τόνισε ότι μπορεί αυτό να επιτευχθεί με «έντιμες πολιτικές δυνάμεις», όπως οι ΑΝΕΛ, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για κυβερνητική σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ.
«Αυτό που ζητάμε εμείς είναι μια καθαρή εντολή πλειοψηφίας, και με συνεργασίες όπως έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε με έντιμες δυνάμεις, όπως είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη Βουλή» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς εάν η Χαριλάου Τρικούπη θα μπορούσε να αποτελεί έναν κυβερνητικό εταίρο, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως « κυρία Γεννηματά, είχε μια αναντίστοιχη στάση με αυτή της υπόλοιπης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Έπαιρνε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας εδώ, του κυρίου Σαμαρά ή του κυρίου Μεϊμαράκη.
Εάν αυτό δεν αλλάξει, δεν υπάρχει προοπτική δυνατότητας συνεργασίας. Εγώ, λοιπόν, θα χαιρόμουν πάρα πολύ αυτό να αλλάξει. Αλλά αυτό απαιτεί αυτά τα βαρίδια που αναφέρθηκα πριν να απομονωθούν», εκτιμώντας ως «βαρίδια» τον Ευάγγελο Βενιζέλο και μνημονιακούς υπουργούς του παρελθόντος, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε δε να συγκεντρώσει όλα τα βέλη του προς το «παλιό» στη γαλάζια παράταξη, κάνοντας λόγο για το κόμμα «του κ. Μεϊμαράκη, του κ. Σαμαρά, του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη». Τον ίδιο τον κ. Μεϊμαράκη τον χαρακτήρισε «υπηρεσιακό πρόεδρο» του κόμματος. Τόσο στο Αιγάλεω, όσο και στη συνέντευξή του στο «Kontra Channel», ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχει πεδίο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ χαρακτηρίζοντας αυτό το ενδεχόμενο «κυβέρνηση Ζόμπι» και κυβέρνηση «φάντασμα».
Νωρίτερα, στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωσή του στο λεκανοπέδιο, στο Αιγάλεω, όπου παρουσιάστηκε και το νέο προεκλογικό σύνθημα «κερδίζουμε το αύριο» κ. Τσίπρας είχε απαντήσει και στα σενάρια περί συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές με τη ΝΔ απαντώντας όπως είπε στον κ. Μεϊμαράκη στην γλώσσα του: «Δεν σφάξανε. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση κουρελού, κυβέρνηση ζόμπι με την συμμετοχή του κ. Βορίδη του κ. Βενιζέλου του κ. Πάγκαλου δεν θα κάνει». Υποστήριξε ότι «θέλουν να μας στερήσουν την δυνατότητα να ξεμπερδέψουμε με το χθες».
Αναφερόμενος στους πρώην συντρόφους του που πλέον έχοντας αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στη Λαϊκή Ενότητα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι βοηθούν την παλινόρθωση του παλαιού συστήματος, επιρρίπτοντάς τους μάλιστα ευθύνες γιατί ότι δεν κατάφεραν όσοι εντός και εκτός Ελλάδας τους τελευταίους επτά μήνες επεδίωκαν την «αριστερή παρένθεση» προσπαθούν να το πετύχουν τώρα με την απόφαση 30 και πλέον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια οργανωμένη μειοψηφία που καταψήφιζε πάντα τις συλλογικές αποφάσεις. Το σεβόμασταν, αλλά δεν περίμενα ότι μόλις υπογράφαμε τη συμφωνία που εξασφάλισε τη διάσωση της χώρας, θα προχωρούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας φωτογραφίζοντας το μπλοκ Λαφαζάνη της Αριστερής Πλατφόρμας.
«Είναι οξύμωρο άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στην συγκυβέρνηση με τη Δεξιά το 1989 να μας κατηγορούν ότι πάμε να συνεργαστούμε τώρα με τη ΝΔ, ενώ έριξαν την κυβέρνηση της Αριστεράς, η ιστορία θα το γράψει αυτό» πρόσθεσε, φροντίζοντας να στηλιτεύσει και την ενεργειακή πολιτική του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για «λάθη και αυταπάτες του κ. Λαφαζάνη στο θέμα της Ρωσίας».