Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης συζήτησε το μεσημέρι στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να παράσχει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
«Προκειμένου» όπως είπε στη σύντομη εισήγησή του ο Πρωθυπουργός «να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας».
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στο Παρίσι, πρώτο σταθμό μιας νέας ευρωπαϊκής περιοδείας στην προσπάθειά του να χτίσει ευρύτερες συμμαχίες που θα έχουν ως στόχο την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων το επόμενο διάστημα.
Ως εκ τούτου από το Μαξίμου κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η αυριανή συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο θα συζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάληξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Κομισιόν και στη χώρα μας για την υποστήριξη των προγραμμάτων της ανθρωπιστικής κρίσης και της αντιμετώπισης της ανεργίας.
Εκτός από τη συνάντηση με τον Ανχελ Γκουρία, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στη γαλλική πρωτεύουσα και σε εκδήλωση του ΟΑΣΑ. Σε αυτήν ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διατυπώσει την ανάγκη για «μια μεταπήδηση στην επόμενη φάση της συνεννόησης με τους εταίρους».
Οπως διαμηνύεται ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο όταν κινείται στο 158% του ΑΕΠ και η δαπάνη για τόκους περίπου στα 6,5 δισ. τον χρόνο μέχρι το 2021. Θα επισημάνει δε ότι αποτελεί ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα θέμα το να αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος της, με την επισήμανση πως ο φαύλος κύκλος της «παγίδας του χρέους» και της διαρκούς εξάρτησης δεν αποτελεί συνταγή για μια υγιή ευρωζώνη στο σύνολό της.
Αναφορικά με τη συνεργασία με τον ΟΑΣΑ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε πως «δεν θα είναι νέα εργαλειοθήκη, αλλά αποτελεσματικές παρεμβάσεις».