Τρυφωνίδης: Σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην Επ. Οικονομικών
Έχουμε ενώπιον μας στην Επιτροπή Οικονομικών 2 πολύ σημαντικά θέματα.
Το 1ο θέμα αφορά στα 3 νομοσχέδια με τα οποία παραχωρείται σε εξειδικευμένες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, δικαίωμα πρόσβασης στα τραπεζικά δεδομένα, στη βάση δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ και στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, για δανειολήπτες που βρίσκονται υπό τη διαχείριση τους.
Έχουμε ήδη υποβάλει μια σειρά από πολύ σημαντικά ερωτήματα που έχουν σχέση με τον έλεγχο, την διαχείριση και ενδεχόμενες καταχρήσεις από τα ταμεία αυτά, θέμα προνομιακής μεταχείρισης δανειοληπτών και κάποιων τρίτων, θέματα μη συμμόρφωσης με τον Κώδικα συμπεριφοράς για το χειρισμό δανειοληπτών, και θέμα για ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του δικαιώματος προσφυγής των δανειοληπτών στον θεσμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως.
Δυστυχώς δεν έχουν απαντηθεί ακόμη τα ερωτήματα μας αυτά.
Θα λάβουμε υπόψη τις απαντήσεις στα ερωτήματα μας και με κριτήριο την επίτευξη του σκοπού για σύντομη και ισότιμη αναδιάρθρωση των δανείων, τη μη προστασία των στρατηγικών κακοπληρωτών, την μείωση των ΜΕΔ που εξακολουθεί να παραμένει το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, αλλά και το ότι η ψήφιση των 3 νομοσχεδίων αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και θα τοποθετηθούμε αναλόγως.
Το 2ο θέμα αφορά στην έκδοση Κυβερνητικών Εγγυήσεων προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα για την Παραχώρηση Δανείων σε Επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους.
Εμείς, ως Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων τότε, είχαμε στηρίξει το νομοσχέδιο τον περασμένο Μάιο.
Παρά την έγκριση της Κομισιόν τον περασμένο Αύγουστο, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν υποβάλει κάποιες παρατηρήσεις και εισηγήσεις οι οποίες θα πρέπει να ενσωματωθούν στη νομοθεσία που έχει ήδη ψηφιστεί ούτως ώστε να επιτευχθεί συμβατότητα και συμμόρφωση με τις υποδείξεις αυτές.
Οι κύριες αλλαγές αφορούν:
- Στη μη συμμετοχή των 2 λειτουργών της Κεντρικής Τράπεζαςστην Επιτροπή Παρακολούθησης ή Επιτροπή Ενημέρωσης όπως θα αναφέρεται από τώρα και στο εξής. Οι εκπρόσωποι του Υπ. Οικονομικών, του Γενικού Λογιστηρίου και ο Γενικός Ελεγκτής ως παρατηρητής, θα συνεχίσουν να συμμετέχουν.
- Ο ρόλος της Επιτροπής Ενημέρωσης θα είναι πλέον μόνο ενημερωτικός, και μάλιστα εκ των υστέρων, προς τον Υπουργό Οικονομικών και προς την Επιτροπή Οικονομικών και δεν θα παρεμβαίνει και δεν θα εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
- Καταργείται το κριτήριο κατανομήςτων κυβερνητικών εγγυήσεων στα πιστωτικά ιδρύματα, και εισηγούνται την παραχώρηση των εγγυήσεων προς τα ιδρύματα με ανοικτή πρόσκληση χωρίς οποιαδήποτε κριτήρια.
Εμείς θα αξιολογήσουμε αν οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν θέματα διαφάνειας και ελέγχου και θα τοποθετηθούμε με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του πολίτη και την εκταμίευση των δανείων στους αυτοτελώς εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα και όχι με πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες