Τρυφωνίδης: Ελλειπής ο εσωτερικός έλεγχος των αθλητικών ομοσπονδιών

Δηλώσεις του Βουλευτή της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων κου Αλέκου Τρυφωνίδη σχετικά με την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου τα ευρήματα των εκθέσεων του Εσωτερικού Διαχειριστικού Ελέγχου των Αθλητικών Ομοσπονδιών που χορηγούνται από τον ΚΟΑ. Ο έλεγχος είναι σημαντικός αλλά κατά τη γνώμη μας, όπως μας παρουσιάστηκε, είναι ελλιπής με κύριο άξονα τη σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού στο τμήμα που ελέγχει τις Ομοσπονδίες. Ζητήσαμε επανειλημμένα όπως ο ΚΟΑ ενισχύσει το Τμήμα του εσωτερικού ελέγχου ούτως ώστε να υπάρχει επαρκής και εξονυχιστικός έλεγχος στη διάθεση των τεράστιων κονδυλίων που διατίθενται από τον ΚΟΑ στις Ομοσπονδίες, χρήματα δηλαδή που δίνονται από τον φορολογούμενο Κύπριο πολίτη.

Στο δεύτερο θέμα που αφορά την ενδεχόμενη διαφθορά σε κάποιες Ομοσπονδίες, όπως μας δήλωσε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, σε λιγότερο από ένα μήνα θα είναι έτοιμη η έκθεση της για συγκεκριμένη Ομοσπονδία.

Το τρίτο θέμα που αναδείχτηκε μετά από δική μου ερώτηση προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού είναι τι ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ενίσχυση της Επιτροπής, για να μπορεί αυτή να είναι αποτελεσματική στο έργο της, τι αποδέχτηκε ο Πρόεδρος να τους δώσει και πότε θα ενισχυθεί η επιτροπή η οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο στην πρώτη γραμμή με τα διαφαινόμενα σκάνδαλα στον χώρο του αθλητισμού. Το πρώτιστο που έχει ζητήσει είναι η αύξηση των συνεδριάσεων της και για εμάς είναι πολύ παράξενο και πρωτοφανές μέσα στον νόμο και το διορισμό της επιτροπής να μπαίνει μέγιστος αριθμός συνεδριάσεων. Χρειάζεται τόσο επιπρόσθετο προσωπικό όσο και ο διορισμός του πέμπτου μέλους για να είναι σωστή η σύσταση της επιτροπής. Το προσωπικό που θα προσληφθεί δεν μπορεί να είναι όπως και σήμερα με αγορά υπηρεσιών και να χειρίζεται άκρως εμπιστευτικά έγγραφα και έγγραφα που έρχονται από διεθνή υπηρεσίες όπως η Interpol.

Ζητήσαμε από τον κύριο Ευθυμίου, τον αντιπρόεδρο της επιτροπής να μας καταθέσει γραπτώς τι ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πότε αναμένουν να τα πάρουν αλλά και να μας φέρει όλες τις αλλαγές που χρειάζεται η νομοθεσία ούτως ώστε να τις συζητήσουμε και να τις υποβάλουμε στην Ολομέλεια του σώματος ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για να δώσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία και όπλα στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της αποτελεσματικά και έγκαιρα προς όφελος του Κυπριακού λαού.