Δήμευση περιουσίας σε όλους όσοι εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα, ακόμα κι αν η περιουσία των συγκεκριμένων προσώπων έχει ήδη μεταβιβαστεί ή έχει αναμειχθεί με νόμιμα περιουσιακά στοιχεία, φαίνεται να προτείνουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Το θέμα συζητήθηκε κατά την πρωινή σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή, με αφορμή την πρόθεσή τους να καταθέσουν σήμερα τροποποίηση του ποινικού κώδικα, που να περιλαμβάνει μέσα στις ποινές για οικονομικά εγκλήματα και τη δήμευση της περιουσίας των ενόχων.
Ήδη η Γενική Εισαγγελία έχει ζητήσει από το Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κύπρου όπως δουλέψει πάνω στο θέμα και αναμένεται ότι η πρόταση θα ολοκληρωθεί και θα καταλήξει στη Βουλή εντός του 2013.
Σε δηλώσεις του, ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως θεωρείται αναγκαία και επιβαλλόμενη -και από την κοινωνική απαίτηση- η τιμωρία όσων στο τέλος αποδειχθούν ότι ενέχουν ποινικές ευθύνες για οικονομικά σκάνδαλα.
Ανέφερε πως στη σύσκεψη των Αρχηγών έθεσε και το θέμα της διεύρυνσης της έννοιας της ποινικής ευθύνης από αμελείς ενέργειες ή αποφάσεις που οδηγούν σε μεγάλες οικονομικές καταστροφές την κυπριακή οικονομία, μια καινοτομία όπως είπε που υπάρχει από το καλοκαίρι του 2012 και που γίνεται προσπάθεια να την εντάξουν στο κυπριακό δίκαιο».
Όπως πρόσθεσε έχει ήδη μιλήσει με το νέο Γενικό Εισαγγελέα και βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία στην οποία θα εμπλακεί και η Βουλή, ούτως ώστε να διευρυνθεί η εμβέλεια των ποινικών ευθυνών.
«Διότι έχουμε την υποψία ότι για πολλά από όσα νομίζει ο λαός ότι στο τέλος κάποιοι θα καταδικαστούν τελικά θα τη βγάλουν καθαρή, γιατί δεν υπάρχουν σχετικές πρόνοιες στον ποινικό κώδικα. Θα θεωρηθούν ότι είναι πράξεις που έγινα κατά λάθος ή από αμέλεια και δεν υπάρχει στο κυπριακό κώδικα η έννοια της αμέλειας για αποφάσεις ή παραλείψεις, που οδήγησαν στην καταστροφή την οικονομία του τόπου», εξήγησε ο κ. Περδίκης.
Ερωτηθείς τι θα γίνεται σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος μεταβίβασε την περιουσία του σε άλλα πρόσωπα, ο κ. Περδίκης είπε πως «είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουμε στα πλαίσια της εξέτασης της πρότασης νόμου που καταθέτουμε σήμερα», σημειώνοντας πως «η δήμευση αφορά το μέρος εκείνο της περιουσία που έχει σχέση με το συγκεκριμένο αδίκημα και την καταδίκη».
Πρόσθεσε πως όλα αυτά είναι θέματα, τα οποία θα τα δουν με τη Νομική Υπηρεσία σε σχέση με την εισήγησή τους για το τι είναι ποινικό αδίκημα για θέματα οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της αναδρομικότητας, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την εκτίμηση πως πρέπει να υπάρχει μέσα στην πρόταση νόμου το θέμα της αναδρομικότητας.
Συνέχισε λέγοντας πως «αν κάποιος τραπεζίτης ή κάποιος Υπουργός ή κάποιος Πρόεδρος, με μια του απόφαση οδηγήσει την κυπριακή οικονομία στην καταστροφή δεν υπάρχει στον ποινικό και νομικό πλαίσιο, διαδικασία και ποινή, που να τον βάζει φυλακή και προφανώς να δημεύεται και η περιουσία του», για να προσθέσει πως «αυτό το πράγμα θέλουμε να γίνει και θα έπρεπε να γίνει πριν από πολύ καιρό, γιατί υπάρχει σε άλλα νομικά συστήματα, όπως σε αυτό της Ελλάδας και σε άλλες χώρες της ΕΕ».