Νέοι τριγμοί στην κυβερνητική συνοχή προέκυψαν απο την χθεσινή απόσυρση τροπολογίας που έφερε ο κ. Βρούτσης στη Βουλή, αλλά και απο τον αντίκτυπο της επίσκεψη Μέρκελ, με το ΠΑΣΟΚ να αλλάζει άρδην στάση αφήνοντας αιχμές για τα αποτελέσματα της συνάντησης.
Για δεύτερη φορά αναγκάστηκε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης να αποσύρει την τροπολογία για την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ της εργατικής κατοικίας και της εργατικής εστίας, φοβούμενος πιθανή καταψήφισή της απο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Βέβαια, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που αποσύρθηκε τροπολογία υπό την παρούσα κυβέρνηση. Ας μην ξεχνάμε την τροπολογία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, η οποία απεσύρθη απο τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα στο παρα πέντε, αλλά και την τροπολογια του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη που αφορούσε στην φορολογία των σκαφών, λόγω έντονων αντιδράσεων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.
Αλλαγή στάσης ΠΑΣΟΚ για επίσκεψη Μέρκελ
Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ κάνει στροφή 180 μοιρών σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μέρκελ και ενώ λίγες ώρες μετά την αποχώρηση της, πηγές της Ιπποκράτους τόνιζαν πως “και μόνο η επίσκεψη ήταν πολύ θετική”, τώρα φαίνεται να δηλώνουν πως “Η παρουσία της κας Μερκελ δεν είχε κανένα απτό αποτέλεσμα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Όλα τα ζητήματα παραμένουν συνεπώς ανοιχτά”.
Βαραίνει το κλίμα μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Αιτία η άρνηση του κ. Κουβέλη να παραστεί στο δείπνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο, γεγονός που οδήγησε ουσιαστικά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αρνηθεί την παρουσία του εκεί.«Είναι κρίμα που σε μία κρίσιμη στιγμή για την χώρα, ο κ. Κουβέλης δεν θέλησε να εμφανισθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που μετέχουν στην Κυβέρνηση και να υποστηρίξουν σε μία συζήτηση με την κ. Μέρκελ από κοινού την εθνική στρατηγική» ανέφεραν συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, τα σύννεφα που εμφανίστηκαν στις σχέσεις των δύο πολιτικών αρχηγών είχαν να κάνουν πέρα απο την επίσκεψη της κ.Μέρκελ και με την κριτική που άσκησε η ΔΗΜΑΡ αναφορικά με τους χειρισμούς του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για τη λίστα Λανγκάρντ.
Όλα αυτά πάντως, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά μοιάζουν για την πορεία της κυβερνητικής συνοχής και μάλιστα λίγο πριν την ψήφιση των νέων μέτρων απο τη Βουλή.