Μελέτη για αναθιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα με κατατεθειμένες τις προτάσεις της Κύπρου
Η κυπριακή πλευρά έχει θέσει σειρά προτεραιοτήτων και έχει καθορίσει τους τομείς από τους οποίους θα ήταν προτιμητέο να αρχίσει η μελέτη που αφορά την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.
Οι προτάσεις δόθηκαν κατά τον διάλογο που ήδη ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Εμμανουέλλας Λαμπριανίδου-Μουσιούττα, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστου Πατσαλίδη και τεχνοκρατών από διάφορα Υπουργεία και Υπηρεσίες με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Τράπεζας και του Ηνωμένου Βασιλείου που επισκέφθηκε την Κύπρο με σκοπό την οριοθέτηση της μελέτης».
Οι προτεραιότητες επιλέγηκαν με κριτήριο τη συνάφεια και συνέργεια με πρόνοιες του Μνημονίου, αλλά και στη βάση διαγνωστικής εργασίας που αναλήφθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.
Παράλληλα, θα προωθηθεί αξιολόγηση και άλλων τομέων διοίκησης, έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο της δημόσιας υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας και η έναρξη της μελέτης τοποθετείται στα τέλη Ιουνίου.
Σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση, ότι «η μελέτη αξιολόγησης του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επικεντρώνεται, βάσει του Μνημονίου, στην εξέταση και αξιολόγηση των υφιστάμενων θεσμικών σχημάτων, οργανωτικών δομών, λειτουργιών και διαδικασιών, με στόχο τη διάγνωση προβλημάτων και υποβολή εισηγήσεων για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δημόσιου τομέα, αλλά κυρίως για σκοπούς αύξησης της αποτελεσματικότητας, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη βελτίωση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες».
Σύμφωνα με τη σχετική πρόνοια του Μνημονίου και τους συμφωνηθέντες όρους εντολής, η μελέτη θα καλύψει Υπουργεία, Υπηρεσίες και ανεξάρτητες Αρχές και θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση ισχύει από την υπογραφή Μνημονίου μέχρι 1ο τρίμηνο 2014 και αφορά στην εξέταση ρόλου και σκοπού, δομών, διαδικασιών, στελέχωσης για Υπουργεία/ Υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ορισμένους κρατικούς οργανισμούς.
Η δεύτερη φάση επίσης αρχίζει από υπογραφή Μνημονίου μέχρι 3ο τρίμηνο 2014 και αφορά δύο πυλώνες, την εξέταση κρατικού μισθολογίου και μισθοδοτικών ωφελημάτων στη Δημόσια Υπηρεσία σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και την υιοθέτηση νέου συστήματος αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων που να προνοεί σύνδεση απολαβών/προσαυξήσεων με την απόδοση.
Η Κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα πορίσματα της μελέτης, θα ετοιμάσει προτάσεις αναδιαρθρώσεων και στη συνέχεια θα προωθήσει σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή για ψήφιση με χρονική δέσμευση το 2ο τρίμηνο του 2014 για την 1η φάση και το 4ο τρίμηνο του 2014 για τη 2η φάση.
Στην επίσημη ανακοίνωση τονίζεται ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να αναδείξει, μέσω των αναδιαρθρώσεων που θα προωθηθούν, ένα όραμα για μια πιο αποτελεσματική, λιγότερο δαπανηρή και σύγχρονη Δημόσια Υπηρεσία που να μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.