Τριάντα πέντε εκ ΤΛ από τα 150 εκ που ζήτησε θα λάβει ως δάνειο το ψευδοκράτος για να πληρώσει μισθούς για τον Μάρτιο.
Όπως αναφέρουν τ/κ ΜΜΕ, η διαδικασία προσφοράς προκηρύχθηκε μέσω της «κεντρικής τράπεζας» αλλά δεν έγινε κατορθωτό να συγκεντρωθεί το ποσό που ζητήθηκε αρχικά.
Το ποσό των 35 εκ ΤΛ δανείσθηκε το «υπουργείο δημοσιονομικών» για διάρκεια 100 ημερών, όπως προστίθεται, και μάλιστα με μέσο όρο τόκων το 24,86%. Σε δύο χωριστές διαδικασίες προσφορών, στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου, το «υπουργείο δημοσιονομικών» δανείστηκε 70 εκ και 30 εκ ΤΛ αντιστοίχως με επιτόκια από 22% έως 25%.
Ο τ/κ Τύπος ασχολείται με το θέμα καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η «κυβέρνηση» καταφεύγει σε δανεισμό για ν’ ανταπεξέλθει είτε σε μισθούς και συντάξεις είτε σε άλλες δημοσιονομικές υποχρεώσεις.
Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι τον τελευταίο ένα χρόνο η «κυβέρνηση» έχει δανειστεί συνολικά 799 εκ ΤΛ (49,9 εκ ευρώ). σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας πρόκειται για ρεκόρ δανεισμού την ώρα που στην Άγκυρα διεξάγονται οι διαβουλεύσεις για την προετοιμασία του νέου οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας – ψευδοκράτους.
Ο πρώην «υπουργός δημοσιονομικών», Μπιρικίμ Οζγκιούρ δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι πρέπει να ξεπεραστεί η δημοσιονομική κρίση και να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία με επανακαθορισμό των δομικών μεταρρυθμίσεων και συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο επίσης πρώην «υπουργός δημοσιονομικών», Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι η σημερινή κατάσταση με τις συνεχείς αυξήσεις θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο, η «κυβέρνηση» θα βρεθεί πάλι σε αδιέξοδο, θα ζητήσει χρήματα από την Τουρκία και μπορεί να μην τα πάρει. Τότε, είπε, θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τον «λαό» και την «κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενί Ντουζέν, το 2021 η «κυβέρνηση» δανείσθηκε συνολικά 664.263.000 ΤΛ ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 135 εκ ΤΛ. Τα τελευταία 35 εκ ΤΛ είναι με την διαδικασία των «κυβερνητικών ομολόγων εγχώριου χρέους».