Δεδομένο πρώτο. Η «καθυστέρηση» στη διαχείριση και κυρίως η «οσφυοκαμψία» στα θέλω Ακιντζί έχουν εγκλωβίσει τη Δημοκρατία σε μια λογική «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» στο θέμα κατοχύρωσης του χαλουμιού.
Δεδομένο δεύτερο. Τυχόν αρνητική εξέλιξη θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα, αν όχι το κύκνειο άσμα, της παρούσας κυβέρνησης.
Πάμε τώρα στην ουσία που εμπερικλείει ατυχής ή/και χειρισμούς, μεγάλα συμφέροντα και κοινωνική αναλγησία από την Ε.Ε.
Συσκέψεις επί συσκέψεων.
Η τηλεόραση του Σίγμα αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα την πολυσέλιδη πρόταση της Κομισιόν που έβαλε όλους σε κόκκινο συναγερμό. Συσκέψεις επί συσκέψεων στο Προεδρικό αποδεικνύουν αφ’ εαυτών τα μεγάλα προβλήματα. Κυριαρχίας, εμπορίας, υγείας και αναγνωρίσεως του κατοχικού καθεστώτος.
Πληρώνει το Προεδρικό και οι συναρμόδιοι Υπουργοί, το μάρμαρο του «καλού κλίματος» που επικρατούσε στις σχέσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί στο φόρτε του τελευταίου κύκλου διαπραγματεύσεων. Και πληρώνουν βαρύ τίμημα γιατί έβαλαν την υπογραφή τους στην πολιτικοποίηση του θέματος που είναι εξίσου σημαντικό με το ίδιο το εθνικό ζήτημα.
Ποιο είναι σήμερα το πρόβλημα;
«Στο προσχέδιο Κανονισμού συγκαταλέγονται πρόνοιες που αγγίζουν το χαλούμι από το στάδιο της παρασκευής, μέχρι και της διακίνησης και εμπορίας του. Με έναν πολυδαίδαλο τρόπο, η Κομισιόν εισηγείται τη σύσταση τριών διαφορετικών επιτροπών, οι οποίες στο σύνολό τους θα ασκούν ελέγχους που κανονικά θα έπρεπε να ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία.»
Τα πραγματικά προβλήματα…
Η εξαγωγή χαλουμιού είναι και θα γίνει – αν όλα πάνε κατ’ ευχή – ο μεγαλύτερος πυλώνας οικονομικής δραστηριότητας της Κυπριακής Οικονομίας.
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει:
- Να σπεύσουμε για κατοχύρωση ώστε να μην παγιωθούν φαινόμενα παραγωγής και πώλησης χαλουμιού από άλλες χώρες σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που πωλούν οι Κύπριοι παραγωγοί
- Να διασφαλίσουμε ότι τα κατεχόμενα δεν θα αποτελούν ανταγωνιστή αλλά ένα μικρό μέρος της μεγάλης πίτας εξαγωγών που θα πρέπει να έχει παγκοσμίως η Κ.Δ.
- Να «κτυπηθούν» στη ρίζα τους τα μεγάλα συμφέροντα των Αγελαδοτρόφων και λοιπών εμπλεκομένων που εδώ και χρόνια δεν συνιστούν ενιαίο εσωτερικό μέτωπο.
Και μια σημείωση. Αυτή τη στιγμή με όλες τις χώρες να παράγουν χαλούμι – νόμιμα και παράνομα – η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει εξαγωγές περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Φανταστείτε αν αυτό θα παράγεται κατ’ αποκλειστικότητα στην Κύπρο.
Αν και εφόσον βέβαια κατανοήσουν οι εμπλεκόμενοι ότι είναι εθνικό το ζήτημα. Ένα δις και βάλε!