Εάν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε με νυχτερινό φως, οι επιστήμονες σάς προτρέπουν να το σβήσετε, καθώς μπορεί να είναι ένας σοβαρός παράγοντας πρόκλησης μελαγχολίας ή ακόμη και κατάθλιψης.
«Η έκθεση σε διαρκή φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει κατάθλιψη», καταλήγουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ποντίκια που βρίσκονταν σε φωτισμένο δωμάτιο 24 ώρες την ημέρα εμφάνιζαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με τα ποντίκια που είχαν φυσιολογικό κύκλο μέρας-νύχτας.
Επιπλέον, φάνηκε πως τα ποντίκια που ζούσαν σε διαρκώς φωτισμένο δωμάτιο αλλά μπορούσαν να αποτραβηχτούν σε σκοτεινό χώρο, εμφάνιζαν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα σε σχέση με τα ποντίκια που δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από τον τεχνητό φωτισμό που υπήρχε 24 ώρες την ημέρα.
Η δυνατότητα αποφυγής του φωτός φάνηκε να μετριάζει τα καταθλιπτικά συμπτώματα, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Laura Fonken.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω κατανόησης του τρόπου με τον οποίο ο τεχνητός φωτισμός επηρεάζει τους ανθρώπους, δήλωσε ο ερευνητής Randy Nelson.
Όπως δήλωσε, ο συνεχής φωτισμός χωρίς δυνατότητα διαφυγής αύξανε τα καταθλιπτικά συμπτώματα.
Τα αυξανόμενα ποσοστά κατάθλιψης στους ανθρώπους ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη χρήση του νυχτερινού φωτός στη σύγχρονη κοινωνία.
Πολλοί εκτίθενται σε μη φυσιολογικούς κύκλους φωτός, γεγονός που ενδεχομένως μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην σωματική και ψυχική υγεία, πρόσθεσε.
Η Fonken δήλωσε ότι η έρευνα σχετικά με την επίδραση του τεχνητού φωτός στην υγεία είναι σημαντική για ανθρώπους που δουλεύουν νυχτερινή βάρδια και για παιδιά και ενήλικες που παρακολουθούν τηλεόραση αργά το βράδυ, διαταράσσοντας το φυσιολογικό κύκλο φωτός-σκοταδιού.
Η έρευνα θα δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο στην επιστημονική επιθεώρηση «Behavioural Brain Research».