Το ΥΠΟΙΚ υπέβαλε στη Τρόικα εισηγήσεις για προστασία του εγγυητή

Το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των συζητήσεων του πέμπτου νομοσχεδίου για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, υπέβαλε στη Τρόικα εισηγήσεις που στοχεύουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πτώχευσης των εγγυητών στην προσπάθεια τους να αποπληρώσουν τα χρέη των δανειοληπτών τους οποίους έχουν εγγυηθεί.

Οι εισηγήσεις παρουσιάστηκαν στη σημερινή συνάντηση της ομάδας του ΥΠΟΙΚ με την διακομματική τεχνοκρατική ομάδα. Οι εισηγήσεις θα συζητηθούν με την Τρόικα και σε περίπτωση που εξασφαλιστεί η συμφωνία των δανειστών θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση την 1η βδομάδα Μαρτίου.

Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στην συνάντηση, η Ομάδα Έργου του ΥΠΟΙΚ εισηγείται όπως:

1. Η ευθύνη των εγγυητών να διαμοιράζεται στους εγγυητές, οι οποίοι κατονομάζονται από τον πιστωτή με δίκαιο, ισότιμο και διαφανή τρόπο. Η αντιμετώπιση αυτή θα συνιστά ένα μόνιμο μέτρο που θα αφορά όλους τους μηχανισμούς αφερεγγυότητας εκτός του Διατάγματος Απαλλαγής Οφειλών.

2. Στην αξιολόγηση της δυνατότητας αποπληρωμής των εγγυητών, η τράπεζα θα πρέπει να σεβαστεί τις ακόλουθες αρχές:

Ο εγγυητής θα παραμένει με ικανοποιητικό εισόδημα με το οποίο θα μπορεί να καλύψει: τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (με τον υπολογισμό των εύλογων δαπανών διαβίωσης να είναι τουλάχιστον 1,5 φορά αυτών που καθορίζονται για τους πρωτοφειλέτες της ίδιας κατηγορίας νοικοκυριού) και τις υφιστάμενες δόσεις που πρέπει οι ίδιοι να αποπληρώσουν στα δάνειά τους. Εκτιμάται ότι η πρόνοια αυτά διασφαλίζει ότι ο ίδιος ο εγγυητής δεν θα καθίσταται αφερέγγυος για να αποπληρώσει τα δάνεια του πρωτοφειλέτη, αποφεύγοντας έτσι πιθανές αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Επίσης η αξία των περιουσιακών στοιχείων που εξαιρούνται για σκοπούς αποπληρωμής των πιστωτών θα είναι μεγαλύτερη της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του χρεώστη που εξαιρούνται. Το ποσοστό με το οποίο η αξία των περιουσιακών στοιχείων του εγγυητή θα είναι μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα στοιχεία του χρεώστη παραμένει κενό αφού είναι αντικείμενο συζήτησης με τους δανειστές.

3. Οι εγγυητές θα έχουν το δικαίωμα να αποπληρώνουν με μηνιαίες δόσεις, εάν το επιθυμούν, με τρόπο που να συνάδει/σέβεται τη δυνατότητα αποπληρωμής τους, ενώ στην αποπληρωμή δεν θα μπορεί να χρεώνεται ο εγγυητής επιτόκιο περισσότερο απ` ό,τι χρεώνεται ο πρωτοφειλέτης σύμφωνα με το σχέδιο αποπληρωμής του πρωτοφειλέτη.

4. Η κύρια κατοικία του εγγυητή δεν θα μπορεί να εκποιηθεί για σκοπούς αποπληρωμής του χρέους του πρωτοφειλέτη, εκτός από τις περιπτώσεις που ο εγγυητής έχει βάλει ως εξασφάλιση την πρώτη του κατοικία για δάνειο πρωτοφειλέτη.

Προτείνεται επίσης όπως τα σημεία 2-3 να ισχύσουν ως έκτακτα χρόνια για τρία χρόνια και για την πτώχευση και για το examinership και όπως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν μόνο προσωπικές εγγυήσεις φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Τρόικα, πέραν του κριτηρίου επιλεξιμότητας όσον αφορά την αξία της κύριας κατοικίας (€250.000 με συνολικά δάνεια €300.000) επιθυμεί να προσθέσει ένα επιπρόσθετο κριτήριο, αυτό της συνολικής ακίνητης περιουσίας. Το ύψος της αξίας αναμένεται να συζητηθεί με την ομάδα έργου του Υπουργείου Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι άλλο ένα κριτήριο επιλεξιμότητας είναι ότι ο αιτητής θα πρέπει να έχει απολέσει το 25% τα τελευταία δύο χρόνια.