Το τελευταίο βράδυ της Έιμι Γουάινχάουζ: «Δεν θέλω να πεθάνω»

Το 39ο έτος θα συμπλήρωνε χθες, 14 Σεπτεμβρίου, η Έιμι Γουάινχαουζ. Η σταρ της τζαζ και της ρέγκε μουσικής έφυγε από τη ζωή, αφού νικήθηκε από τους δαίμονές της, με μεγαλύτερο εχθρό της το αλκοόλ.

Με αφορμή την ημέρα που γεννήθηκε, έρχονται ξανά στην επικαιρότητα συμβάντα από την πολυτάραχη ζωή της. Ο θάνατός της σκόρπισε θλίψη τόσο στον καλλιτεχνικό κόσμο, όσο και στους εκατομμύρια θαυμαστές της. Η έκταση που έλαβε ο χαμός της, δημιούργησε μεγάλο ενδιαφέρον στα μίντια, τα οποία ασχολήθηκαν αρκετά με την αιτία του θανάτου της, αλλά και τις τελευταίες της στιγμές.

Μία από αυτές ήταν και το τελευταίο βράδυ της, όταν συναντήθηκε με τη γιατρό της, Δρ. Κριστίνα Ρόμετ. Η Ρόμετ επισκέφτηκε τη σταρ της σόουλ στο σπίτι της, λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή από δηλητηρίαση λόγω αλκοόλ.

Στο δικαστήριο, που ακολούθησε σχετικά με τον θάνατο της τραγουδίστριας στα 28 της, η γιατρός είπε ότι εκείνη την περίοδο, η Γουάινχαουζ είχε «ξανακυλήσει» στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που βρισκόταν σε απεξάρτηση.

Η Ρόμετ είπε ότι της είχε συνταγογραφηθεί ένα φάρμακο που ονομάζεται Librium, προκειμένου να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα στέρησης από το αλκοόλ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά την αδυναμία της, η τραγουδίστρια αρνήθηκε οποιαδήποτε υποστήριξη ψυχικής υγείας και η γιατρός εξήγησε στο δικαστήριο, ότι η σταρ φοβόταν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει τη δημιουργικότητά της.

«Ήταν μια από τις πιο έξυπνες νεαρές γυναίκες που έχω γνωρίσει ποτέ» τόνισε η Ρόμετ και πρόσθεσε: «Ήταν πολύ αποφασισμένη να κάνει τα πάντα με τον τρόπο της, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας της. Είχε πολύ αυστηρές απόψεις για αυτό».
Amy

Το τελευταίο βράδυ της Έιμι Γουάινχαουζ

Περιγράφοντας τη συμπεριφορά της Γουάινχαουζ το βράδυ πριν πεθάνει, η Δρ Ρόμετ την περιέγραψε ως «ήρεμη και κάπως ένοχη» αλλά και «σε άβολη θέση». Ήταν πάντως σε θέση να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους.

«Είχε αρχίσει να πίνει ξανά στις 20 Ιουλίου – μόλις τρεις μέρες πριν από το θάνατό της. Η συμβουλή που της έδινα για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν προφορική και γραπτή για όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το αλκοόλ στο σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής καταστολής και του θανάτου, των καρδιακών προβλημάτων, των προβλημάτων γονιμότητας και των ηπατικών προβλημάτων».

Όταν η Έιμι Γουάινχαουζ αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης, γύρισε και απελπισμένη είπε στη γιατρό: «Δεν θέλω να πεθάνω». Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο St Pancras Coroner’s Court του Λονδίνου, η βοηθός αναπληρώτρια ιατροδικαστής, Σούζαν Γκρίναγουεϊ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Έιμι πέθανε από «τυχαία δηλητηρίαση από αλκοόλ».

Η εκκεντρική Έιμι, το αστείρευτο ταλέντο της και οι «δαίμονές» της

Μεγαλωμένη σε μια οικογένεια που αγαπούσε τη τζαζ, η Έιμι Γουάινχαουζ έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία μόλις 19 ετών. Συστήθηκε στο κοινό της μέσα από το άλμπουμ «Frank».

Η μουσική της ένα «πάντρεμα» soul, R&B, ρέγκε και τζαζ μουσικής. Η φήμη της στα ύψη από τα πρώτα χρόνια της καριέρα της. Πέρα από το πάθος της για τη μουσική και την περίεργη υπέροχη φωνή της, η Γουάινχαους ήταν γνωστή και για την αυτοκαταστροφική της συμπεριφορά.

Τα ζητήματα εθισμού της έγιναν σύντομα πρωτοσέλιδα, αφού μερικές φορές εμφανιζόταν στη σκηνή υπό την επήρεια ουσιών και ουκ ολίγες φορές αποδοκιμάστηκε από το κοινό στις συναυλίες της, αφού δεν μπορούσε καν να σταθεί όρθια.

Τα προβλήματα κατάχρησης ουσιών ήταν συχνά στα ταμπλόιντ και ενέπνευσαν μερικά από τα τραγούδια της, κυρίως την επιτυχία «Rehab». Αφού ακύρωσε μια σειρά παραστάσεων τον Ιούνιο του 2011 για να αφοσιωθεί στον εαυτό της, η Γουάινχαους πέθανε τον επόμενο μήνα από δηλητηρίαση από αλκοόλ.