Του Λευτέρη Χριστοφόρου*
Η ιδέα για δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον κύριο Juncker, γέμισε με αισιοδοξία τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιδιαίτερα εκείνες τις χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ανεργίας και ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη πληροφόρηση που έχουμε μέχρι σήμερα οι βασικές αρχές λειτουργίας του ταμείου θα είναι :
1. Το Ταμείο Επενδύσεων θα διοικείται από Διευθύνουσα Ομάδα, Επιτροπή Επενδύσεων. Θα είναι ανεξάρτητο όργανο που θα αναλύει σχέδια και θα επιλέγει τα έργα για χρηματοδότηση από το Ταμείο.
2. Το Ταμείο θα δίνει Δάνεια όχι Επιχορηγήσεις. Πρέπει να υπάρχει προσθετικότητα στα χρήματα που θα διαθέτει το Ταμείο. Δηλαδή το Ταμείο θα κινεί ιδιωτικές επενδύσεις και θα μπορεί να χρηματοδοτεί και Επενδύσεις Υψηλού Κινδύνου που μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο να χρηματοδοτηθούν. Πρόθεση του Ταμείου είναι η χρηματοδότηση πιο ριψοκίνδυνων έργων αιχμής που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον Ιδιωτικό Τομέα.
Ουσιαστικά το Σχέδιο Επενδύσεων έχει Κεϋνσιανό χαρακτήρα, με σαφή παρέμβαση των Δημοσίων Επενδύσεων της Ε.Ε. που σε συνεργασία με τον Ιδιωτικό Τομέα θα επιχειρήσουν να τονώσουν τον τομέα των Επενδύσεων στην Ευρώπη. Οι Επενδύσεις θα προσανατολισθούν σε τομείς όπως η Έρευνα, Καινοτομία, Ενέργεια και Υποδομές καθώς και προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Ευφυείς Μορφές Επενδύσεων και Αειφόρων Επενδύσεων.
Η όλη προσπάθεια θα αποσκοπεί στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης. Πιστεύω ότι μέσω αυτών των Επενδύσεων δεν πρέπει να κερδίζουν μόνο οι Ιδιώτες Επενδυτές αλλά και οι κοινωνίες των χωρών της Ε.Ε. που δεινοπαθούν πραγματικά από την Ανεργία και την Ύφεση.
Το μεγάλο στοίχημα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων είναι να προσελκύσει και ιδιώτες επενδυτές για να καταστεί δυνατή η κάλυψη του ποσού ύψους 315 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ. Μόνο έτσι θα διοχετευθούν σημαντικά κονδύλια στην ευρωπαϊκή οικονομία που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει για να καλύψει το έλλειμμα ανάπτυξης.
Σε αυτό το αναπτυξιακό εγχείρημα που συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θεωρώ ότι έπρεπε να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε την πολύ ορθή απόφαση, έστω και καθυστερημένα, να προβεί σε ποσοτική χαλάρωση διοχετεύοντας ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, αγοράζοντας 60 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ομόλογα κάθε μήνα από τις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης. Πιστεύω ότι ταυτόχρονα η ΕΚΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει στην ορθή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία Ταμείου Επενδύσεων, διαθέτοντας σημαντικά κονδύλια που θα διοχετευθούν για Ανάπτυξη που είναι και το βασικό πρόβλημα της Ε.Ε. και η βασική στόχευση όλων των Ευρωπαϊκών Οργάνων.
*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής