Το πρώτο ρομπότ που απολύθηκε..!

Την ώρα που πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ανοιχτά πια για τον κίνδυνο που διατρέχει η ανθρωπότητα από την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, ένα ρομποτάκι είδε τη ζωή του να αλλάζει προς το χειρότερο.

Στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του BBC λοιπόν, το «Six Robots and Us», έστειλαν μια έξυπνη μηχανή να δουλέψει για να δουν πόσο κοντά είμαστε στο να αντικατασταθούμε από τα ρομπότ.

Ο αξιολάτρευτος Fabio έπιασε δουλειά στο σκοτσέζικο σούπερ μάρκετ Marigotta, σε δοκιμαστική βάση, και ήταν προγραμματισμένος να επικοινωνεί με τους πελάτες μέσω ενός συστήματος αντίστοιχου με τα Alexa και Siri.

Και τα πράγματα πήγαιναν καλά για τον Fabio, καθώς όλοι ήταν εντυπωσιασμένοι από τις επικοινωνιακές του δεξιότητες και την προθυμία του να εξυπηρετεί την ανθρώπινη πελατεία του.

Μόνο που ο αρχικός ενθουσιασμός έδωσε σύντομα τη θέση του στη δυσπιστία, καθώς ο ρομποτικός υπάλληλος άρχισε να βαριέται προφανώς τα καθήκοντά του. Όταν τον ρωτούσαν για παράδειγμα πού είναι το τυρί, αυτός απαντούσε αδιάφορα «στο ψυγείο»! Η ιδιοκτήτρια Luisa Margiotta είδε τον Fabio να μη βοηθά ουσιαστικά τους πελάτες κατευθύνοντάς τους στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ, κι έτσι τον έβαλε να προσφέρει λουκανικάκια στον κόσμο, δίνοντάς του μια δεύτερη και τελευταία ευκαιρία.

Μόνο που ο κόσμος για άγνωστο λόγο δεν έπαιρνε τη λιχουδιά από τα μηχανικά του χέρια και πολλοί μάλιστα άλλαζαν διάδρομο για να μην περάσουν καν από μπροστά του! Σύμφωνα με τη Luisa, ένας άνθρωπος δίνει κατά μέσο όρο 12 λουκανικάκια στο τέταρτο της ώρας, εκεί που ο Fabio έδινε μόλις δύο.

Όταν μάλιστα μίλησε στους παραγωγούς της εκπομπής για την επικείμενη απόλυση του Fabio, εκείνος γύρισε και τη ρώτησε: «Είσαι θυμωμένη;». Ο δρ Oliver Lemon του Heriot-Watt University, που έφτιαξε το ρομπότ, σχολίασε: «Ένα από τα πράγματα που δεν περιμέναμε ήταν το πόσο δέθηκαν μαζί του οι υπάλληλοι του καταστήματος. Αυτό είναι καλό κατά κάποιον τρόπο, γιατί πιστεύαμε πως το αντίθετο θα συνέβαινε και θα ένιωθαν πως απειλούνται από την ύπαρξή του, μιας και ανταγωνιζόταν για τη δουλειά τους».

Νέες εποχές και για τη ρομποτική εργασία…