Το… πινγκ πονγκ δεν κράτησε πάνω από δύο σετ. Από τα πρώτα λεπτά του συνεδρίου του Ποταμιού ήταν σαφές πως ο Σταύρος Θεοδωράκης θα έπαιρνε αυτό που ήθελε. Εντολή για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, ενισχύοντας το πολιτικό του κέντρο (εκλογή Μαυρωτά στη θέση του αντιπροέδρου), τα μετόπισθεν (με εκλογή γραμματέα οργανωτικού και νεολαίας), αλλά και την… εμπροσθοφυλακή.
Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός έδωσαν την απαραίτητη έμφαση στην απόφαση της εσωτερικής δημοσκόπησης για μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ. Ο πρώτος παρουσίασε δέκα σημεία για το φιλελεύθερο Ποτάμι και ο δεύτερος πρότεινε προγραμματική συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατόπιν αυτών το δίδυμο Θεοδωράκη- Μαυρωτά συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 90%, όπως και η πολιτική απόφαση του συνεδρίου, σε ψηφοφορίες που έγιναν 100% ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα των συνέδρων.
Όμως, το μέλλον είναι αβέβαιο. Σπύρος Δανέλλης και Μίλτος Κύρκος πήραν ξεκάθαρες αποστάσεις από τη «δεξιά όχθη» του κόμματος, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης έστειλε το μήνυμά του μέσω συνέντευξης (στο Έθνος της Κυριακής), στην οποία επαναλάμβανε τη θέση του ότι το Ποτάμι μπορεί να έχει ολοκληρώσει την αποστολή του.
Η Κυριακή εκτός από τις ψηφοφορίες ήταν και η ημέρα των χαιρετισμών από τους εκπροσώπους των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων. Ο Γιάννης Δραγασάκης, που εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε το Ποτάμι και άλλες προοδευτικές δυνάμεις να διαμορφώσουν έναν χώρο διαλόγου που θα διεκδικεί συνθέσεις και συναινέσεις. «Η αντιπαράθεση “μνημόνιο-αντιμνημόνιο ” ανήκει στο παρελθόν» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Γι «δύναμη που στάθηκε ενάντια στον λαϊκισμό» μίλησε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τη ΝΔ, σε ένα ακροατήριο το οποίο σίγουρα τον έκανε να νιώθει πολύ άνετα. «Δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να μη σας πιστώσει, για παράδειγμα, ότι ήσασταν ενάντια στην απλή αναλογική, παρ’ όλο που πιθανώς αυτή σας συνέφερε» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το Κίνημα Αλλαγής εκπροσωπήθηκε από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ισχυρός τρίτος πόλος στο χώρο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ένας πόλος που μετρά ήδη την αποχώρηση του Ποταμιού, τουλάχιστον με τη μορφή του Κινήματος Αλλαγής.
Σε κάθε περίπτωση, το στίγμα της επόμενης μέρας του συνεδρίου το έδωσε ο νέος αντιπρόεδρος του κόμματος: αυτόνομη κάθοδος τώρα, συνεργασίες μετά. Και ο Σταύρος Θεοωράκης έκλεισε τις εργασίες επαναλαμβάνοντας τα 7 σημεία- προϋποθέσεις για τις μετεκλογικές συνεργασίες, στα οποία προσέθεσε και τα 10 σημεία του Γιώργου Αμυρά.