Το νέο πλαίσιο των Ελληνορωσικών σχέσεων

  • Σημαντική αφετηρία επανεκκίνησης και αναζωογόνησης των διμερών σχέσεων
  • Μέσω του αγωγού, αναμένεται μόλις πέσουν οι υπογραφές, να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στην ελληνική οικονομία.

Την παγκόσμια δημοσιότητα, που του εξασφάλισε το ταξίδι στη Μόσχα, εκμεταλλεύτηκε ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας για να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα έχει ανεξαρτησία στη χάραξη της εξωτερικής της πολιτικής, αλλά και να προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους, ότι η ΕΕ έχει περισσότερα να χάσει από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, από ότι η ίδια η Ελλάδα. Τόσο το Μαξίμου, όσο και το Κρεμλίνο αποτιμούν θετικά την επίσκεψη, υποστηρίζοντας ότι δίνει μια νέα ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Στην ομιλία του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών σχέσεων της Μόσχας ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το νέο πλαίσιο των ελληνορωσικών σχέσεων λέγοντας ότι «για την Ελλάδα, η Ρωσία αποτελεί συστατικό μέρος της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της, που στόχο έχει να αξιοποιήσει την ελληνική γεωπολιτική θέση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ξανά μια αναπτυξιακή προοπτική και να ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο».

Αξιολογώντας την επίσκεψη και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική αφετηρία επανεκκίνησης και αναζωογόνησης των διμερών σχέσεων που έθεσε τις βάσεις ώστε να υπάρχουν σύντομα αποτελέσματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στην ενέργεια, όπου όπως είπε συμφωνήθηκε με τους Ρώσους, «με σεβασμό στην σχετική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η προοπτική κατασκευής ενός αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, που θα εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ενώ θα ικανοποιεί κατ’ αρχήν ελληνικές ενεργειακές ανάγκες με προοπτική επέκτασής του προς τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Η ελληνική πλευρά προσδοκά μέσω του αγωγού αυτού αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, αλλά και άμεσες ενέσεις ρευστότητας, καθώς ο Πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε στη δυνατότητα προκαταβολής των κερδών, μόλις το έργο συμβασιοποιηθεί. Μέσω του αγωγού, αναμένεται μόλις πέσουν οι υπογραφές, να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στην ελληνική οικονομία.

Επίσης σημαντικά πεδία συνεργασίας θεωρούνται η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, ειδικότερα δε στον αγροτικό τομέα, και οι δυνατότητες που ανοίγονται για παράκαμψη των ρωσικών αντιμέτρων στο δυτικό εμπάργκο μέσω μικτών εταιρειών.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως το πλαίσιο αυτό θα είναι έτοιμο σε δυο μήνες, και ότι οι πρώτες τέτοιες εταιρείες θα μπορούν να συσταθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψης του κ Τσίπρα στην Ρωσία, όπου τον Ιούνιο θα συμμετάσχει ως επικεφαλής αντιπροσωπείας Ελλήνων επιχειρηματιών, στο Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη. Τέλος ως ιδιαίτερα σημαντικό αξιολογούν στην κυβέρνηση το ρωσικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στις ελληνικές δημόσιες εταιρείες και ιδιαίτερα τον ΟΣΕ και τον ΟΛΘ.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον ομόλογό του Ρώσο Πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ρωσία αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως έναν πολύ σημαντικό εταίρο με προοπτική» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «εκτός από την πολιτική παράμετρο της επίσκεψης θα υπάρξουν και άλλα πρακτικά αποτελέσματα». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πολύ ουσιαστική» την επίσκεψη, και χαρακτήρισε αναγκαίο «να δώσουμε μια νέα ώθηση σ’ αυτές τις σχέσεις συζητώντας πάνω σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός, ο πολιτισμός».

Από τη Μόσχα και εκμεταλλευόμενος την παγκόσμια δημοσιότητα που πήρε το ταξίδι, ο κ. Τσίπρας έστειλε διπλό μήνυμα στους Ευρωπαίους. Ξεκαθάρισε, ότι «για την Ελλάδα, η Ρωσία δεν αποτελεί «λύση» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης» και πρόσθεσε ότι «το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος κρίσης στην Ευρωζώνη που είναι ευρωπαϊκό και μόνο στο πλαίσιο αυτό – μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είναι αναπτυξιακή και κοινωνική – μπορεί να λυθεί».

Ως προς το δεύτερο σκέλος πάντως, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, και πρόσθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα είχε να χάσει πολλά, η Ευρωζώνη όμως ακόμα περισσότερα.