Του Θεόδωρου Ευθυμίου*
Η Κύπρος προχώρησε στην υπογραφή ενός Μνημονίου Συναντήληψης με την πρώτη από τις εταιρείες που ανέλαβαν την εξόρυξη φυσικού αερίου από την Κυπριακή ΑΟΖ, την Noble Energy International Ltd. Ταυτόχρονα το Μνημόνιο υπέγραψαν και οι εταίροι της Noble Energy, Delek Drilling Limited Partnership και Avner Oil Exploration Limited Partnership του Ισραήλ οι οποίες συμμετέχουν τόσο στην εξόρυξη του ΦΑ στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ όσο και σε οικόπεδα της Ισραηλινής ΑΟΖ.
Η σημασία της υπογραφής του Μνημονίου Συναντήληψης, παρόλο που αποτελεί μια συνήθη τακτική στο επιχειρηματικό πεδίο των υδρογονανθράκων, εντούτοις αποτελεί ένα ορόσημο στην προσπάθεια που καταβάλλει η πατρίδα μας προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου.
Στην διεθνή σκακιέρα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των υδρογονανθράκων, το κλειδί στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ΦΑ, δεν αποτελεί ο εντοπισμός και η μεταφορά του στην επιφάνεια, αλλά η διανομή και εμπορική του εκμετάλλευση. Όσο τεράστιο και να είναι το απόθεμα ΦΑ στην περιοχή μας, εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης του μέσα από την δημιουργία υποδομών μεταφοράς του, αυτό θα παραμείνει «πλούτος στον βυθό».
Η υπογραφή ενός Μνημονίου Συναντήληψης για συμμετοχή στον σταθμό υγροποίησης της Κύπρου με την Noble Energy, την εταιρεία που έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα σε εκτιμούμενη ποσότητα 198 δις. κυβικών μέτρων ΦΑ της Κυπριακής ΑΟΖ και 850 δις. κυβικών μέτρων στην Ισραηλινή ΑΟΖ, αποτελεί την εγγύηση για τους υποψηφίους επενδυτές τους σταθμού. Διότι το πρώτο ερώτημα που θέτουν πάντα οι επενδυτές σε σταθμούς υγροποίησης ή σε αγωγούς ΦΑ, είναι η ποσότητα ΦΑ που θα διοχετευθεί στην αγορά μέσω των εν λόγω εγκαταστάσεων έτσι ώστε να υπολογίσουν την απόσβεση και το κέρδος της επένδυσης τους.
Είναι λοιπόν αντιληπτό το μέγεθος και η σημασία του Μνημονίου αφού μέσω αυτού θα επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητα του σταθμού υγροποίησης άρα θα τον καθιστά και ελκυστική επενδυτική πρόταση. Επιπλέον η συνυπογραφή του Μνημονίου και από τους δύο Ισραηλινούς εταίρους της Noble Energy, εκτός από τα θετικά οικονομικά οφέλη για τον τόπο μας, στέλλει και το πολιτικό μήνυμα ότι αποκλείεται κάθε συναλλαγή με την Τουρκία η οποία έχει θέση πλέον ως εθνικό της θέμα, την καθιέρωση της ως του Ενεργειακού Διακομιστή ΦΑ για την ΕΕ, κάτι φυσικά που και οι Ευρωπαίοι απεύχονται.
Η επέκταση του Μνημονίου Συναντήληψης και στις άλλες εταιρείες που ανέλαβαν την εξόρυξη ΦΑ από την Κυπριακή ΑΟΖ, θα πρέπει να αποτελεί στόχο για την Κύπρο έτσι ώστε να δεσμεύσει την επεξεργασία και διακίνηση όλης της ποσότητα ΦΑ στην περιοχή μας, με τα ανάλογα οικονομικά οφέλη φυσικά.
Τόσο οι εταιρείες ανόρυξης όσο και οι γειτονικές μας χώρες οι οποίες διαθέτουν κοιτάσματα ΦΑ, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Κύπρος αποτελεί το κομβικό σημείο στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων τους αλλά και της διασφάλισης των οικονομικών συμφερόντων τους από την εμπορική εκμετάλλευση του ΦΑ.
Γι αυτό θα πρέπει η Κύπρος και το Υπουργείο Εμπορίου να διαπραγματεύεται με τον «αέρα» του κυρίαρχου του παιγνιδιού και όχι του φτωχού συνεταίρου που ξεπουλά τα δικαιώματα του και την κυρίαρχη θέση του στην αγορά, όπως δυστυχώς προσπάθησαν να μας πείσουν να πράξουμε κάποιοι από τους πολιτικούς μας στην Κύπρο κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Θεόδωρος Ευθυμίου
Συνταγματάρχης (ε.α.)
Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΕΥΡΩΚΟ