Το Κακουργιοδικείο απέρριψε τις προδικαστικές ενστάσεις στην υπόθεση σφετερισμού

Το Κακουργιοδικείο έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει την υπόθεση, που άπτονται του σφετερισμού ακίνητης περιουσίας ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα

Απορρίφθηκαν σήμερα με ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στην υπόθεση που εκκρεμεί εναντίον του S.M.A. σε σχέση με κατηγορίες σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, οι προδικαστικές ενστάσεις που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης σχετικά με τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου να εκδικάσει την υπόθεση.

Με τις προδικαστικές ενστάσεις, οι συνήγοροι υπεράσπισης ισχυρίστηκαν ότι, με βάση το διεθνές εθιμικό δίκαιο, τα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να ασκήσουν τη δικαιοδοσία τους σε σχέση με ακίνητη ιδιοκτησία που βρίσκεται στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, επειδή η Δημοκρατία δεν έχει δικαιοδοσία  να νομοθετεί και να επιβάλλει τους νόμους της στις εν λόγω περιοχές, εφόσον δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο επί των περιοχών αυτών. Ισχυρίστηκαν συνεπώς ότι η άσκηση ποινικής δικαιοδοσίας από το Κακουργιοδικείο στην υπόθεση ήταν παράνομη.

Με την ενδιάμεση απόφαση, το Κακουργιοδικείο, απορρίπτοντας τις προδικαστικές ενστάσεις της υπεράσπισης και αποδεχόμενο τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας στην ολότητά τους, έκρινε, εν πρώτοις, ότι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επεκτείνεται σε ολόκληρο το έδαφος της. Αποφάσισε επίσης ότι, παρά την απώλεια της δυνατότητάς της να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές ως αποτέλεσμα της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαιοδοσία να νομοθετεί και να επιβάλλει τους νόμους της σε σχέση με ακίνητη ιδιοκτησία που βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές, και δεν περιορίζεται στην εφαρμογή των νόμων της μόνο στις ελεγχόμενες από την ίδια περιοχές. Το Κακουργιοδικείο απέρριψε επίσης τη θέση της υπεράσπισης ότι οι de facto αρχές της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» είναι αρμόδιες, στη βάση του διεθνούς εθιμικού δικαίου, να νομοθετούν και να επιβάλλουν τους «νόμους» της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» σε σχέση με όλα τα θέματα υπό τον έλεγχό της στις κατεχόμενες περιοχές.

Το Κακουργιοδικείο κατέληξε ότι έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει την υπόθεση, η οποία αφορά 242 κατηγορίες εναντίον του Κατηγορούμενου σε σχέση με άρθρα του Ποινικού Κώδικα που άπτονται του σφετερισμού ακίνητης περιουσίας ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα.

Την υπόθεση εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, χειρίστηκαν οι κα Έλενα Κλεόπα, Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, κα Μαίρη-Ανν Σταυρινίδου, Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, κα Ιωάννα Δημητρίου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’ και κ. Ανδρέας Αριστείδης, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’.