Διορία 90 ημερών σε όλους τους Αφρικανούς μετανάστες, προκειμένου να αποχωρήσουν με κάθε τρόπο από την επικράτειά του, έδωσε το Ισραήλ.
Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, όσοι μετανάστες δεν αποχωρήσουν μέσα στο χρονοδιάγραμμα που δόθηκε, θα συλληφθούν και θα μεταφερθούν σε ειδικές φυλακές.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ενημέρωσε πως θα δοθεί χρηματική ενίσχυση 3.500 δολαρίων σε κάθε μετανάστη, προκειμένου να μετακινηθεί είτε πίσω στην πατρίδα του, είτε σε άλλες χώρες. Όποιος επιλέξει να αποφύγει τη διαδικασία αποχώρησης, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη φυλάκιση, καθώς οι αρχές ασφαλείας έχουν λάβει εντολή για γενικό ξεκαθάρισμα από τις αρχές Απριλίου.
Η κυβέρνηση, παρόλα αυτά, κάνει λόγο για «οικειοθελή» και «προσωπική» απόφαση.
Από την απόφαση εξαιρούνται τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα θύματα των διακινητών και των σύγχρονων σκλαβοπάζαρων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης του Ισραήλ, υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 38.000 «εισβολείς», όπως τους χαρακτηρίζει ο αρμόδιος, εκ των οποίων μόλις οι 1420 κρατούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Το Ισραήλ ονομάζει «εισβολείς» όλους όσοι εισήλθαν στη χώρα χωρίς να ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία. Πολλοί προέρχονται από το Σουδάν και την Ερυθρέα, ζητώντας άσυλο, ωστόσο η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει ως παράνομους οικονομικούς μετανάστες.
Αντιδράσεις από διεθνείς οργανώσεις
Η οργάνωση Hotline for Migrant Workers που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών στο Ιραήλ, καταδίκασε την απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι οι απελάσεις «θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων».
Αρκετές χιλιάδες Αφρικανοί πέρασαν στο Ισραήλ πριν ανεγερθεί ο φράκτης στα σύνορα της χώρας με την Αίγυπτο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι έφυγαν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από συρράξεις και διώξεις και ζητούν να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχουν “διεισδύσει” παράνομα, ότι στην πλειονότητά τους είναι οικονομικοί μετανάστες και ότι ο μεγάλος αριθμός τους απειλεί τον εβραϊκό χαρακτήρα του κράτους.