Άλλο «Ένα Πλοίο για τη Γάζα» δεν κατάφερε να φτάσει στον προορισμό του. Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό αναχαίτισε σήμερα το πρωί το φινλανδικό πλοίο Estelle , που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας. Ανάμεσα στους ακτιβιστές επιβάτες του είναι και 17 βουλευτές από τον Καναδά, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Δημήτρης Κοδέλας και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος καθώς και τρεις ισραηλινοί πολίτες.
«Το Estelle δέχεται επίθεση αυτή τη στιγμή, μόλις έλαβα μήνυμα από τους επιβαίνοντες στο πλοίο μέσω τηλεφώνου», δήλωσε η Βικτόρια Στραντ εκπρόσωπος του κινήματος «Ένα καράβι για τη Γάζα- Σουηδία» με έδρα τη Στοκχόλμη.
Πηγή του ισραηλινού στρατού επεσήμανε από ότι «το Πολεμικό Ναυτικό επικοινώνησε με το πλοίο για να το διατάξει να αλλάξει πορεία», χωρίς όμως να επιβεβαιώσει ότι το Estelle αναχαιτίστηκε.
Το φινλανδικό πλοίο είχε αναχωρήσει από τη Σουηδία και έφτασε στη Νάπολη της Ιταλίας στις 4 Οκτωβρίου, αφού είχε περάσει από την Φινλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία με τελικό προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας όπου μετέφερε σχολικό και ιατρικό υλικό καθώς και υλικά οικοδομών, μπάλες ποδοσφαίρου και μουσικά όργανα.
Πριν από μερικές ημέρες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προέτρεπε τους Έλληνες
πολίτες να μη συμμετάσχουν στην αποστολή. Την συμπαράστασή του στους επιβαίνοντας του σκάφους εξέφρασε ο Α. Τσίπρας με σημερινή δήλωσή του.
«Αισθανόμαστε περήφανοι που σε αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικής αλληλεγγύης συμμετέχουν δυο μέλη της Κοινοβουλευτική μας Ομάδας, δύο γνήσιοι εκπρόσωποι ενός λαού που δοκιμάζεται και αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δημοκρατία 2,5 χρόνια τώρα και οι οποίοι κομίζουν μήνυμα αλληλεγγύης σε ένα λαό που χρόνια τώρα δοκιμάζεται και περήφανα αγωνίζεται για ζωή και ελευθερία. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό συμβολικό μήνυμα», είπε ο πρόεδρος
του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό, από εδάφους, αέρος και θάλασσας, στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούνιο του 2006 μετά τη σύλληψη ενός Ισραηλινού στρατιώτη και ενισχύθηκε όταν ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής η Χαμάς. Τον Αύγουστο του 2008, 44 άνθρωποι από 13 χώρες, επιβαίνοντας σε δυο ελληνικά ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας κάτι που έγινε από τότε άλλες τέσσερις φορές με σκάφη του Free Gaza Movement. Το Δεκέμβριο του 2008 το Ισραήλ εμβόλισε το σκάφος «Dignity»,ενώ τον Ιούνιο του 2009 κατέλαβε το σκάφος «Αρίωνα».