Η απαγόρευση σε Κούρδους κρατουμένους να μην συνομιλούν τηλεφωνικώς με τους οικείους τους στην κουρδική γλώσσα αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την προσφυγή της Νουσρέτ Καγιά και άλλων κατά Τουρκίας.
Η υπόθεση, για την οποία καταδικάσθηκε η Τουρκία, αφορούσε την απαγόρευση που επέβαλαν οι τουρκικές Αρχές, σε άνδρες και γυναίκες Κούρδους κρατουμένους, στις φυλακές Μους και Μπόλου, να μην συνομιλούν τηλεφωνικώς με τους συγγενείς τους στην κουρδική γλώσσα και να μην την χρησιμοποιούν στην αλληλογραφία τους.
Με την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δικαστηρίου, η Τουρκία υποχρεώνεται να καταβάλει συνολικά, περί τα 2.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη, στους προσφεύγοντες και προσφεύγουσες.
Το Δικαστήριο, ωστόσο, απέρριψε ως αβάσιμες ή εκπρόθεσμα υποβληθείσες, τις αιτιάσεις των προσφευγόντων, ότι στην περίπτωση τους είχε υπάρξει και παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης, που απαγορεύουν την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.