Το ΔΗΚΟ συζητά την πρόταση της Κυβέρνησης για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας

Μετά την κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, ο  Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΔΗΚΟ να συμπαραταχθεί με την πρόταση της Κυβέρνησης για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας μέχρι 31 Μαρτίου, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αναστολή του νόμου των εκποιήσεων.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι την ερχόμενη Πέμπτη η Ολομέλεια θα εξεταστεί κατά πόσο θα συνεχιστεί η παράταση της αναστολής του νόμου των εκποιήσεων ή κατά πόσο θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως αν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του κομματιού της νομοθεσίας που έχει να κάνει με την προστασία των εταιρειών, εν αναμονή του νομοσχεδίου που αφορά την πρώτη κατοικία, τότε το ΔΗΚΟ συζητά την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει με την επιφύλαξη να αναλάβει την ευθύνη η Κυβέρνηση για την αναστολή του νόμου των εκποιήσεων για τις κατοικίες .

«Αυτή τη στιγμή ενώπιόν μας έχουμε την πρόταση του ΔΗΣΥ και όχι της Κυβέρνησης. Ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση θα μας δηλώσει και θα δεσμευτεί ότι συμφωνεί με την πρόταση νόμου και αναλαμβάνει και σε αυτή την περίπτωση την ευθύνη για την αναστολή του νόμου των εκποιήσεων για τα σπίτια. Και αυτό αντιλαμβάνεστε θα πρέπει να δηλωθεί από έναν εκπρόσωπο της Κυβέρνησης όταν θα συζητηθεί η πρόταση νόμου ενώπιον της Επιτροπής», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι στη σημερινή συνεδρία ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των νομοσχεδίων που έχει ενώπιον της η βουλή για το πλαίσιο αφερεγγυότητας και ότι ακόμα αναμένεται το 5ο νομοσχέδιο που θα φορά τη δυνατότητα διαγραφής χρεών. Κοινοποιήθηκαν πρόσθεσε στο ΥΠΟΙΚ απορίες και τροπολογίες και αναμένονται απαντήσεις τόσο από το Υπουργείο όσο και από την Νομική Υπηρεσία πριν από την ολομέλεια της Πέμπτης. Σημείωσε ότι η Επιτροπή Οικονομικών καταβάλλει κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η εξέταση των νομοσχεδίων εντός της προθεσμίας που είχε θέσει η βουλή με την αναστολή του νόμου των εκποιήσεων στις 2 Μαρτίου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου οι Επιτροπές να ολοκληρώσουν την εξέταση των νομοσχεδίων. Πρόσθεσε ότι η καλή είδηση είναι ότι και το 5ο νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο επόμενο Υπουργικό, όποτε θα υπάρξει δυνατότητα το συντομότερο να ολοκληρωθεί το όλο πλαίσιο και να τερματιστεί η αβεβαιότητα και η εμπλοκή στο πρόγραμμα της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι το μεγάλο ζήτημα θα είναι η εφαρμογή αυτών των νέων προνοιών και διαδικασιών και οι συνέπειες στις χρηματοοικονομικές υποθέσεις του εταιρικού κόσμου και στην οικονομία γενικότερα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι και αυτό το στάδιο θα ξεπεραστεί σύντομα και θα μπορέσει να συνεχιστεί η αναδιάταξη και η πορεία της κυπριακής οικονομίας προς τα μπρος.

Αναφερόμενος στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, είπε ότι δίνει ακόμα ένα μήνα παράταση στην εφαρμογή των εκποιήσεων για τις κατοικίες, όπως ήταν η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η Κυβέρνηση. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν ψηφιστεί η παράταση μέχρι τον Απρίλιο θα υπάρξει δυνατότητα να έχουν το σύνολο της νομοθεσίας εν τω μεταξύ. Είπε επίσης ότι είναι αχρείαστη μεγαλύτερη παράταση όπως προτάθηκε από άλλο κόμματα και κάτι τέτοιο θα στείλει μηνύματα ότι η αβεβαιότητα και η εκκρεμότητα παρατείνεται.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε κάθετη αντίθεση σε όσα αναφέρονται σε σχέση με διαρροές στον Τύπο που αφορούν τις προτεινόμενες λύσεις από την Τρόικα και το πλαίσιο αφερεγγυότητας και της διαχείρισης του προβλήματος των εγγυητών.

Όπως είπε, αυτή η πρόταση που πάει στο Υπουργικό για ψήφιση και για να έρθει στη βουλή ως νομοσχέδιο είναι εντελώς ακατάλληλη για να λύσει το θέμα των εγγυητών και προειδοποίησε την Κυβέρνηση να λάβει έγκαιρα τα μέτρα της. Πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι δεν θα εγκαταλείψουν τον στόχο να δοθεί έστω και μια αποτελεσματική έστω και προσωρινή προστασία στους μικροφειλέτες, «για να επιτρέψουμε στον κ. Χούρικαν να κυνηγήσει όπως λέει τους μεγαλοφειλέτες».

Η βουλή είπε, θα πρέπει από τη μια να δώσει ξεκάθαρη εντολή στις τράπεζες και στην Κυβέρνηση να κυνηγήσουν τους μεγαλοφειλέτες, αλλά όπως είπε και οι τράπεζες που μπορούν και σήμερα μέχρι ένα βαθμό να κυνηγήσουν τους μεγαλοφειλέτες πρέπει να σταματήσουν την κοροϊδία, όπως ανέφερε.