Με θετικό τρόπο αντέδρασε το Δημοκρατικό Κόμμα στην παραίτηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta Στάθη Κιττή.
«Θα ήθελα να σχολιάσω θετικά την αντίδραση του κ. Κιττή να υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την παραίτησή του», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης.
Ο κ. Βότσης είπε ότι «αναμένουμε την υποβολή των παραιτήσεων και των υπολοίπων μελών του ΔΣ της Cyta τους οποίους καλούμε να μιμηθούν τους συναδέλφους τους οι οποίοι όταν ξεκίνησε όλη αυτή η διαδικασία της διερεύνησης των διαφόρων παραπόνων και αδικημάτων σε σχέση με την Δρομολαξιά και όχι μόνο, είχαν το θάρρος άμεσα να παραιτηθούν».
«Θεωρούμε ότι τώρα μετά και την παραίτηση Κιττή είναι η ευκαιρία όλων των μελών του ΔΣ με τις παραιτήσεις να δώσουν στην Cyta ένα νέο ΔΣ το οποίο να τυγχάνει εμπιστοσύνης και των εργαζομένων στην Cyta και της Κυβέρνησης αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας και να αναλάβει την Cyta αυτή την δύσκολη περίοδο», είπε ο κ. Βότσης.
Αναφερόμενος στις αυξήσεις στα καύσιμα είπε ότι «οι εξελίξεις στη Συρία, πέρα από την ένταση που προκαλούν στο διεθνές διπλωματικό και πολιτικό πεδίο, προκαλούν αναταράξεις στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου».
Ο κ. Βότσης είπε ότι «το ΔΗΚΟ καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρεμβαίνουν αποφασιστικά σε περίπτωση που κάποιοι επιτήδειοι επιδιώξουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος κυπρίων καταναλωτών, αξιοποιώντας κατά αυθαίρετο και αδικαιολόγητο τρόπο τις αυξομειώσεις στη τιμή του αργού πετρελαίου».
«Καλούμε τους αρμόδιους να εξετάσουν σχολαστικά τις τελευταίες αυξήσεις στη τιμή των καυσίμων και να διαπιστώσουν κατά πόσο ανταποκρίνονται σε πραγματικά δεδομένα», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ.
Για το θέμα της Συρίας στην πολιτική του διάσταση ο κ. Βότσης είπε ότι «το ΔΗΚΟ επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά ότι το θέμα της Συρίας πρέπει να αντιμετωπιστεί στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και του εθνικού συμφέροντος».
Σημείωσε ότι «οι εξελίξεις γύρω από το συριακό ζήτημα και η συνεχιζόμενη ψιθυρολογία και φημολογία για εμπλοκή της Κύπρου, θεωρούμε πως προκαλεί ζημιά».
Ως ΔΗΚΟ, είπε ο κ. Βότσης, «θεωρούμε πως θα πρέπει όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί και προσεκτικοί στις δηλώσεις μας, καθώς η συντήρηση της συζήτησης γύρω από το θέμα εμπλοκής ή όχι της Κύπρου στο συριακό ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό μας και γενικότερα την κυπριακή οικονομία, αλλά και άλλα συμφέροντα της Κύπρου».
Στο μεταξύ, το ΔΗΚΟ χαιρέτισε δια του κ. Βότση τη δήλωση του Συνδέσμου Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA) ότι η Κύπρος είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός και καλούμε τις αρμόδιες αρχές όπως αξιοποιήσουν θετικά τη συγκεκριμένη δήλωση με την οποία τονίζεται επίσης ότι ‘η Κύπρος είναι ένας δημοφιλής προορισμός ακόμα και το χειμώνα, προορισμός που εγγυάται ηλιοφάνεια και χρυσές παραλίες’», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ.
Για το θέμα της ενδιάμεσης λύσης στην έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο προς εξυπηρέτηση των Κύπριου καταναλωτή ο κ. Βότσης είπε ότι δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια γινόταν μια ολόκληρη συζήτηση για τον τρόπο που θα μπορούσε να βρεθεί αυτή η ενδιάμεση λύση, είτε με χερσαία επιλογή, είτε με πλωτή επιλογή και έγιναν ομηρικές συζητήσεις και σε επίπεδο κοινοβουλίου».
Ο κ. Βότσης ανέφερε ότι ως ΔΗΚΟ «είχαμε προ αρκετών μηνών πει και έγινε δεκτό από την προηγούμενη Κυβέρνηση ότι αντί να ταλανιζόμαστε μεταξύ μας για το ποιος θα προτείνει την καλύτερη μέθοδο να ψάξουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή τιμή για τον Κύπριο καταναλωτή».
Πρόσθεσε ότι «για αυτό έγινε και η τελευταία μεγάλη διαδικασία προσφορών με στόχο όχι την μορφή της μεθοδολογίας αλλά την τιμή όπως επεκράτησε να λέγεται, στην φλάντζα, της ΑΗΚ».
Ο κ. Βότσης είπε ότι «βλέπουμε να ολοκληρώνεται η προσπάθεια χωρίς να έχουμε καταφέρει να βρούμε μια τιμή η οποία να εξυπηρετεί τον Κύπριο καταναλωτή».
«Εμείς θεωρούμε ότι το ζητούμενο δεν είναι να έρθει φυσικό αέριο πριν να έχουμε τα δικά μας κοιτάσματα αλλά να έρθει φυσικό αέριο εφόσον η τιμή του εξυπηρετεί τον Κύπριο καταναλωτή και μέχρι σήμερα δεν έχουμε τέτοια ευρήματα», είπε ο κ. Βότσης.
Καταλήγοντας είπε ότι «αφού ολοκληρωθεί και το τελευταίο μέρος αυτής της διαδικασίας η οποία γίνεται να βγούμε να ενημερώσουμε τον Κύπριο πολίτη με ειλικρίνεια ότι τα δεδομένα δεν επιτρέπουν, εάν δεν επιτρέπουν τελικά οποιαδήποτε ενδιάμεση λύση αυτής της μορφής, να το πούμε με παρρησία στον κόσμο για να μην περιμένει κάτι που δεν μπορεί να του δοθεί».