”Το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα είναι βιώσιμο”

”Το ασφαλιστικό σύστημα είναι καταδικασμένο να βαρύνει τόσο πολύ την ελληνική οικονομία που δεν θα είναι βιώσιμο.”

Στην ανάγκη μεταρρύθμισης του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος αναφέρθηκε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Public Broadcasting Service.

Ερωτηθείσα για το εάν είναι «ανακουφισμένη» από το ότι η Ελλάδα κατέβαλε στο ΔΝΤ τη δόση των 470 εκατ. ευρώ η επικεφαλής του ταμείου δήλωσε: «Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών τον οποίο είδα την Κυριακή μου είχε πει πως η πληρωμή θα γίνει και η πληρωμή έγινε. Αυτό είναι καλό».

Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως αυτό που την απασχολεί περισσότερο είναι να εφαρμοσθούν και τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν στην συζήτησή τους (με τον Γιάνη Βαρουφάκη).

«Να ενεργοποιήσουμε το διάλογο, τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που οι ελληνικές Αρχές προτείνουν να κάνουν προκειμένου να εκπληρώσουν τους στόχους του συμβολαίου (contract) που έχουν με τους ευρωπαίους εταίρους», ανέφερε.

Ερωτηθείσα για την λιτότητα στην Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: «Για την ελληνική οικονομία τα πιο δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί. Τόσο, που η χώρα το 2014 και ελπίζουμε το 2015 εμφάνισε δημοσιονομικό πλεόνασμα (fiscal surplus)».

Η ίδια πάντως εστίασε στις μεταρρυθμίσεις και ειδικά στο ασφαλιστικό.

Ειδικότερα για το θέμα δήλωσε: «Αυτό που είναι αναγκαίο και δεν έχει εφαρμοσθεί τα τελευταία χρόνια είναι βαθιές διαrθρωτικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, που θα ξεκλειδώσουν τις αγορές υπηρεσιών και θα δώσουν στους νέους πρόσβαση σε δουλειές».

» Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το βρεφικό γάλα. Πωλείται μόνο στα φαρμακεία. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για αυτό. Δοκιμάστηκε να πωληθεί στα σουπερ μάρκετ για λίγο. Οι τιμές μειώθηκαν. Επανήλθε γρήγορα στα φαρμακεία. Αυτό δεν είναι καλή ιδέα».

» Οι μεταφορές είναι πολύ πολύ ρυθμισμένες και δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε νέους παίκτες και σε νεοεισερχόμενους.»

» Το ασφαλιστικό σύστημα είναι καταδικασμένο να βαρύνει τόσο πολύ την ελληνική οικονομία που δεν θα είναι βιώσιμο, πρέπει να μεταρρυθμιστεί».

Τέλος, ανάφερε πως ο κόσμος είναι τόσο διασυνδεδεμένος που η ανισορροπία σε μια γωνιά του κόσμου μπορεί να επηρεάσει και τις άλλες γωνίες.

«Πρέπει να ενδιαφερόμαστε όλοι για τη σταθερότητα, την προβλεψημότητα και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», επεσήμανε.