Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση κατά της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για κράτηση των Βενιζέλου Ζανέτου, Αντώνη Ιωακείμ και Χρίστου Αλέκου σε σχέση τη διερευνώμενη υπόθεση του ακινήτου στη Δρομολαξιά.
Στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι η μαρτυρία που προσκόμισε η Αστυνομία στο πρωτόδικο δικαστήριο συνέδεε τους τρεις εφεσείοντες με τα υπό διερεύνηση αδικήματα, απορρίπτοντας τις θέσεις των τριών για τη γνησιότητα και την αξιοπιστία της μαρτυρίας του Νίκου Λίλλη και περί αλλότριων σκοπών και πολιτικών κινήτρων.
Σύμφωνα με την απόφαση, παρά το περίπλοκο των γεγονότων της, οι αρχές που διέπουν την άσκηση της εξουσίας του πρωτόδικου δικαστηρίου να διατάξει την κράτηση ενός ατόμου για διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων είναι σχετικά απλές και “το αντικείμενο διερεύνησης από το Δικαστήριο είναι κατά πόσον η μαρτυρία που τίθεται ενώπιόν του δημιουργεί εξ αντικειμένου εύλογη υποψία ότι ο ύποπτος ενέχεται στο αδίκημα που διερευνάται”.
Υπενθυμίζοντας πως ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου τέθηκε περίληψη της μαρτυρίας του ζεύγους Λιοτατή, του Νίκου Λίλλη και άλλα στοιχεία που συνέλεξε η Αστυνομία σε σχέση με τις επιταγές στις οποίες έκανε αναφορά ο Νίκος Λίλλης το Ανώτατο προσθέτει: “Το υλικό που είχε στα χέρια της η Αστυνομία και έθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου δεν ήταν γενικό και αόριστο, όπως εισηγήθηκαν οι δικηγόροι των εφεσείοντων”
“Ήταν συγκεκριμένο και αναφερόταν στο περιεχόμενο των γραπτών καταθέσεων που δόθηκαν από τους μάρτυρες στην Αστυνομία. Από τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου συνδέονται οι τρεις εφεσείοντες με τα υπό διερεύνηση αδικήματα”, σημειώνει στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο.
“Κατά την άποψή μας το δικαστήριο ορθά έκρινε ότι από τα ενώπιόν του στοιχεία προέκυπταν εύλογες υπόνοιες για ανάμειξη των εφεσειόντων στα υπό διερεύνηση αδικήματα”
Αναφορικά με την επιχειρηματολογία για την ποιότητα της μαρτυρίας το Δικαστήριο τονίζει πως σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας δεν εξετάζεται αυτό το στοιχείο.
“Εκείνο που κατά την άποψή μας απαιτείται για διερεύνηση του θέματος της κράτησης είναι το μαρτυρικό υλικό, το οποίο κρινόμενο στην όψη του να δημιουργεί υπόνοιες ότι οι ύποπτοι συνδέονται. Τέτοιο υλικό, όπως έχουμε υποδείξει, υπήρχε ενώπιον του δικαστηρίου”, αναφέρεται στην απόφαση.
Το Ανώτατο αναγνωρίζει μεν ότι στη διατύπωση της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου υπήρξαν ανακρίβειες σε επουσιώδη θέματα, για να προσθέσει ότι αυτά “επουδενί λόγο δεν μπορούν να θεωρηθούν ως τέτοια εκτροπή που να καθιστά εσφαλμένη την απόφαση για κράτηση των εφεσειόντων”.
Σε δήλωση του, ο Χρίστος Πουτζιουρής, συνήγορος του Αντώνη Ιωακείμ είπε μεν ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι καθόλα σεβαστή, προσθέτοντας ότι νοιώθουμε δικαιωμένοι διότι το Δικαστήριο έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν ατέλειες στην πρωτόδικη δικαστική κρίση, αλλά όμως δεν ήταν ικανές να ανατρέψουν την πρωτόδικη κρίση, αναφορικά με την αναγκαιότητα κράτησης του δεύτερου υπόπτου”.