Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ είχε κατ’ επανάληψιν προειδοποιήσει ότι η καταγραφή των λεγομένων «συγκλίσεων» ή η «κωδικοποίηση» ενείχε το σοβαρότατο κίνδυνο, οι υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς που κατατέθηκαν στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις των τελευταίων πέντε χρόνων να θεωρηθούν ως οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά.
Αυτό ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης με θέμα το έγγραφο συγκλίσεων του ΟΗΕ. “Καλέσαμε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενεργήσει για την αποτροπή σύνταξης ενός τέτοιου εγγράφου. Δεν εισακουστήκαμε. Υποδείξαμε στο σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σπεύσει έγκαιρα να ενημερώσει επίσημα και εγγράφως το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι οι διάφορες προτάσεις- υποχωρήσεις της πλευράς μας δεν δεσμεύουν τον Κυπριακό Ελληνισμό και τον ίδιο. Και πάλι δεν εισακουστήκαμε“, είπε.
Σημείωσε ότι το 77 σελίδων έγγραφο έχει περισσότερο τον χαρακτήρα ενός προσχεδίου λύσης παρά τη καταγραφής των λεγομένων συγκλίσεων.
“Είναι προφανές ότι στόχος της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, προεξάρχοντος του Αλεξάντερ Ντάουνερ, είναι να συνεχιστούν οι απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο. Το οποίο να θεωρηθεί ως ενδιάμεση συμφωνία. Είναι πλέον μη αποκρυβόμενη η μεθόδευση για επιβολή λύσης στο Κυπριακό, με αξιοποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο”, είπε ο κ. Ομήρου.
Κατά τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ο χρόνος που παρέχεται από την αναβολή οποιωνδήποτε εξελίξεων δίνει τη δυνατότητα να προταχθεί και να αποφασιστεί η αλλαγή τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού.
“Αναμένουμε”, συνέχισε, “από το νέο Πρόεδρο να υλοποιήσει τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Με διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού, με βάση το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 και με επίσημη κατάθεση του ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας, με σαφή και κατηγορηματική δήλωση ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται το έγγραφο των συγκλίσεων ως ενδιάμεση η οποιασδήποτε μορφής συμφωνία για συνέχιση των συνομιλιών. Με αποσύνδεση της εσωτερικής από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού”.
Ακόμη, ανέφερε ότι θα πρέπει το συντομότερο να υπάρξει με την Ελλάδα διαβούλευση για διαμόρφωση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής ύστερα και από μελέτη και εκτίμηση των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή και να δοθεί το μήνυμα σε όλους όσοι καιροφυλακτούν να αξιοποιήσουν τη δεινή οικονομική κατάσταση σε Κύπρο και Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να διανοηθούν ότι θα καμφθούμε υπό το βάρος της κρίσης.