Οι πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα στην νότια Τουρκία πλησιάζουν τον θερμικό ηλεκτρικό σταθμό του Μίλας, ενώ χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται μπροστά στην προέλαση της φωτιάς που έχει προκαλέσει το θάνατο οκτώ ανθρώπων.
“Εάν δεν μπορέσουμε να σταματήσουμε την φωτιά με εναέρια μέσα.., θα κατευθυνθεί προς τον ηλεκτρικό σταθμό. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή”, δήλωσε ο δήμαρχος του Μίλας, Μουχαμέτ Τοκάτ, σε βίντεο στο Twitter.
Η Τουρκία πλήττεται από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, που κατακαίουν δασικές και αγροτικές εκτάσεις, καθώς και κατοικημένες περιοχές των τουρκικών ακτών.
Τρομοκρατημένοι τουρίστες και κάτοικοι απομακρύνονται διά θαλάσσης από τις ζώνες της φωτιάς που τροφοδοτείται από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και τους ανέμους. Κτηνοτρόφοι εκκενώνουν τους στάβλους και μεταφέρουν τα ζώα στις ακτές για να τα σώσουν.
Οι υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 40° σε πολλές τουρκικές πόλεις έχουν προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, έχοντας οδηγήσει χθες στην διακοπή της ηλεκτροδότησης σε μεγάλες πόλεις όπως η Αγκυρα και η Κωνσταντινούπολη.
Έλλειψη εναέριων μέσων πυρόσβεσης
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έστειλε τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη για να βοηθήσει την Τουρκία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που κατακαίνε εδώ και έξι ημέρες το νότιο τμήμα της χώρας, εντείνοντας την πίεση προς τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν που επικρίνεται για την διαχείριση της κρίσης.
Δύο Canadair από την Ισπανία και ένα από την Κροατία εστάλησαν στην Τουρκία στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
“Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Τουρκία αυτήν την δύσκολη στιγμή…. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στον τουρκικό λαό που έχασε αγαπημένα πρόσωπα και στις θαρραλέες ομάδες άμεσης επέμβασης που κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν τις φονικές πυρκαγιές”, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο ευρωπαίος επίτροπος διαχείρισης κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.
Πριν από την παροχή βοήθειας από την ΕΕ, η Τουρκία είχε δανεισθεί πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ρωσία, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν.
Από τις 145 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά το τελευταίο επταήμερο σε ολόκληρη την Τουρκία, εννέα παραμένουν ενεργές, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.
Επικρίσεις κατά του Ερντογάν
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πυρκαγιές αυτές είναι οι σοβαρότερες τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία, με 950.000 καμένα στρέμματα μέχρι στιγμής το 2021, έναντι 135.160 μέχρι το τέλος του Ιουλίου από το 2008 έως το 2020.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έγινε στόχος επικρίσεων όταν αποκαλύφθηκε ότι η Τουρκία δεν διαθέτει πυροσβεστικά αεροσκάφη, την ώρα που το πρόβλημα των πυρκαγιών επιδεινώνεται στην χώρα το ένα τρίτο της έκτασης της οποίας καλύπτεται από δάση.
Το CHP , το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, προσάπτει στον πρόεδρο την διάλυση της υποδομής ενός ημιδημόσιου οργανισμού που διαχειριζόταν τα τουρκικά Canadair.
“Θα βάλω τα κλάματα από οργή”, έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος του Μίλας Μουχαμέτ Τοκάτ, ο οποίος ζήτησε ματαίως την αποστολή ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους στην περιοχή του. Μέλος του CHP, είναι ένας από τους σφοδρούς επικριτές του τούρκου προέδρου για την διαχείριση της κρίσης.
Μπροστά στην κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαρετίν Αλτούν προειδοποίησε για “fake news” που έχουν κατασκευασθεί για “να παρουσιάσουν την Τουρκία αδύναμη”.
Τα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών ανακοίνωσαν ότι επιστρατεύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις για να βοηθήσουν τους 5.000 πυροσβέστες.
Οι αντλίες νερού της τουρκικής αστυνομίας, που συνήθως χρησιμοποιούνται για την διάλυση των διαδηλώσεων, έχουν επίσης επιστρατευθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.