Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Τουρκία για την «επίθεση φιλίας» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κορυφώθηκε με την ευχετήρια επιστολή του Προέδρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου, αλλά και την αντίστοιχη επιστολή που έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
«Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού», ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Τούρκος πρόεδρος, σε μια πρωτοφανή κίνηση.
Ο Τουρκικός Τύπος σχολιάζει την «έκπληξη» που προκάλεσαν οι δύο επιστολές στην Ελλάδα, αλλά και η σχετική ανάρτηση από την τουρκική πρεσβεία, ενώ η εφημερίδα Σοτζού εξαπολύει πυρά κατά της τουρκικής ηγεσίας υπογραμμίζοντας πως «γιόρτασε τη σφαγή των Τούρκων».
Αντιδράσεις προκλήθηκαν και από δύο γνωστούς απόστρατους ναύαρχους, τους Τζιχάτ Γιαϊτζί και Τζεμ Γκιουρντενίζ, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν επιτεθεί με ακραίες θέσεις κατά της Ελλάδας. Ο Γκιουρντενίζ χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την κίνηση. «Αποτελεί ντροπή. Καμία αμοιβαιότητα. Η Ελλάδα δεν μεταδίδει ανάλογα μηνύματα στις Εθνικές Εορτές της Τουρκίας. Τότε γιατί το κάνουμε εμείς;», διερωτήθηκε.
«Ο Μάρτιος του 1821 που τιμάται ως η “ημέρα ανεξαρτησίας” από την Ελλάδα, μας θυμίζει τις σφαγές που έγιναν κατά των Τούρκων. Συμμορίες πολιόρκησαν την Τρίπολη, η οποία κατείχε σημαντικό στρατηγικό ρόλο στον Μοριά. Η βάρβαρη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων Τούρκων, Εβραίων και Αλβανών αποτελεί μελανό σημείο στην ιστορία, γνωστή ως “Σφαγή της Τριπολιτσάς”» συμπλήρωσε.
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Τζιχάντ Γιαϊτζ, εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας». Με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άσκησε έντονη κριτική και μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως αυτό που γιορτάζεται ως ελληνική επανάσταση δεν είναι παρά «γενοκτονία» των Οθωμανών της Πελοποννήσου. «Η 25η Μαρτίου δεν είναι ημέρα ανεξαρτησίας, είναι ημέρα γενοκτονίας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη ντροπή για την ανθρωπότητα να υμνείται, να δοξάζεται και να γιορτάζεται αυτή η ημέρα της γενοκτονίας».