Τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες συνάντησε ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, κ. Φιλίππο Γκράντι.

Αντικείμενο συζήτησης της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, και την οποία ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν οι εξελίξεις στην περιοχή και ο αποτελεσματικός χειρισμός των μεταναστευτικών ροών από τη Συρία, υπό το φως και της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως συζητηθεί το θέμα σταδιακής επαναξιολόγησης της εν λόγω πολιτικής της ΕΕ, πάντοτε σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση, στις αυξημένες ροές προσφύγων που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στις ροές παράτυπων μεταναστών μέσω των κατεχομένων.

Εξέφρασε, ακόμη, τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες των ΗΕ στη Συρία, ενώ ενημέρωσε για την ετοιμότητα της Κύπρου να διαχειριστεί την κατάσταση σε περίπτωση εκκένωσης υπηκόων τρίτων χωρών μέσω της Κύπρου, από την περιοχή, κυρίως από τον Λίβανο.

Επίσης ο Πρόεδρος, δέχθηκε σήμερα, στη Νέα Υόρκη, τον νέο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Αλέν Μπερσέ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 18 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, θέματα που άπτονται των σύγχρονων προκλήσεων στην Ευρώπη και του στρατηγικού προσανατολισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε τον κ. Μπερσέ για την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συνέχιση της στενής συνεργασίας της με το ΣτΕ με στόχο την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν κατά την 4η Σύνοδο Κορυφής του ΣτΕ, στην Ισλανδία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμη τη σημασία της εκπλήρωσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Σε αυτό το πλαισιο επεσήμανε την ανάγκη όπως το ΣτΕ συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα ζητήματα που αφορούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, ιδιαίτερα των εγκλωβισμένων και των θεμάτων των αγνοουμένων, αλλά και για το θέμα που αφορά τον συνεχή σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.