Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,κ. Νίκος Αναστασιάδης, μετά την ολοκλήρωση της ολοήμερης συνεδρίας του Εθνικoύ Συμβουλίου δήλωσε ότι το εθνικό συμβούλιο, θα συνεδριάσει ξανά μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε να οριστικοποιηθούν αποφάσεις.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η συνεδρία πραγματοποιήθηκε «σε ήπιο κλίμα» και ότι υπήρξε ένας «γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος , Χρίστος Στυλιανίδης σε δηλώσεις του επίσης μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού συμβουλίου ανέφερε ότι με όρους πραγματισμού πρέπει να προσεγγίζεται το Κυπριακό.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Κυβέρνησης όσον αφορά την άποψη για αναδιαμόρφωση της στρατηγικής στο Κυπριακό, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να βασίζεται στη σωστή εκτίμηση των δεδομένων, το ρόλο του διεθνούς παράγοντα και αν θα είναι στα πλαίσια του εφικτού και όχι του ευκταίου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι κατατέθηκε το έγγραφο για το θέμα της επιτροπής ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα και ότι θα πρέπει ενδεχομένως να γίνει περισσότερη επεξεργασία στα πλαίσια του Συμβουλίου Αρχηγών ή της διακομματικής επιτροπής.
Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «στο πρώτο μέρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ενημέρωση για συγκεκριμένα συμβάντα που έχουν επισυμβεί αυτή την περίοδο από την προηγούμενη σύνοδο».
Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε πλήρως για τις επαφές που είχε στο Λονδίνο «και όσα έχουν συμβεί περιλαμβανομένης και της ίδιας της συμφωνίας που αφορά στις ιδιωτικές περιουσίες στις Βρετανικές Βάσεις και ό,τι άλλο συμπεριλαμβάνει αυτή η συμφωνία».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι «έγινε ενημέρωση για τα όσα έχουν συμβεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτές τις μέρες με την ανανέωση του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ όπως και άλλες διαβουλεύσεις και επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτή την περίοδο σε σχέση και με τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος αλλά και άλλες επαφές που έχουν σχέση με το κυπριακό πρόβλημα».
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, «κατατέθηκε το έγγραφο που αφορά στα θέματα της επιτροπής αποζημιώσεων, αλλά θα έχουμε και νέα συνάντηση ενδεχομένως είτε Συμβούλιο Αρχηγών, είτε της διακομματικής επιτροπής για περαιτέρω επεξεργασία»
Στο τέλος, είπε, «ο περισσότερος χρόνος αναλώθηκε στη συζήτηση και στην κατάθεση των απόψεων όλων των κομμάτων για θέματα τακτικής και στρατηγικής».
Πιο συγκεκριμένα, διευκρίνισε, «είχαμε συζήτηση που αφορά όντως στη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος και σε ό,τι αφορά τις απόψεις και θέσεις των κομμάτων για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά είχαμε και κατάθεση απόψεων για θέματα ευρύτερης στρατηγικής και διαχείρισης του κυπριακού προβλήματος».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις απόψεις που διατυπώθηκαν, είπε ότι «υπάρχουν και ομόφωνες αλλά δεν πρέπει να αποκρύψουμε ότι υπάρχουν όντως και διαφορετικές προσεγγίσεις, ειδικά σε θέματα στρατηγικής».
Κληθείς να πει κατά πόσο η Κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη περί αναγκαιότητας αναδιαμόρφωσης στρατηγικής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε την άποψη ότι «όταν θα μιλήσουμε αναδιαμόρφωση στρατηγικής, θα πρέπει αυτή η αναδιαμόρφωση να βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες».
Ανέφερε ότι πρέπει «να είναι ρεαλιστική αυτή αναδιαμόρφωση, να βασίζεται σε μια σωστή εκτίμηση και αξιολόγηση των δεδομένων όπως υπάρχουν, το ρόλο του διεθνούς παράγοντα και αν αυτή η αναδιαμόρφωση θα είναι στα πλαίσια του εφικτού και όχι του ευκταίου».
Γιατί, σημείωσε τέλος, «αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να μιλήσουμε με όρους πραγματισμού γιατί αλλιώς υπάρχει ενδεχόμενο μέσα από μια αναδιαμόρφωση να βγούμε και πολύ πιο χειρότερα απ’ ότι είμαστε σήμερα».