Οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου στη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου τους, τόνισαν σήμερα την αποφασιστικότητα τους να προχωρήσουν με μαζικές αγωγές “με στόχο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους” .
Κατά την συνέλευση, εγκρίθηκε σχετικό ψήφισμα το οποίο θα επιδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Το ψήφισμα, το οποίο διάβασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ως Πρόεδρος του Συνδέσμου, αναφερει ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου “εκφράζει την εμπιστοσύνη της προς το Δ.Σ. για τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχει κάμει για αποκατάσταση των δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου”.
“Εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. να συνεχίσει τις προσπάθειες του προς το σκοπό αυτό και και, εάν παραστεί ανάγκη να διαπραγματευθεί τυχόν λύση που ήθελε προταθεί, η οποία να υποβληθεί σε νέα ΕΓΣ για τελική έγκριση”, όπως αναφέρεται.
Το ψήφισμα “καλεί όλα τα μέλη του Συνδέσμου καθώς και όλους τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου (παλιούς και νέους) να παρευρεθούν στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της τράπεζας και να καταψηφίσουν το ψήφισμα για αύξηση κεφαλαίου εκτός και αν πρώτα η Τράπεζα αποκαταστήσει τους παλαιούς μετόχους στη βάση της πρότασης που έχουμε υποβάλει”.
Καλεί, επίσης, “όλα τα μέλη του Συνδέσμου καθώς και όλους τους παλαιούς μετόχους της Τράπεζας Κύπρου να κινηθούν νομικά εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων, με μαζικές αγωγές με στόχο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους ή διαζευκτικά αν αυτό δεν είναι εφικτό, την αποζημίωση τους”.
Η Συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ του Συνδέσμου “να παραδώσει το ψήφισμα αυτό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει τη λήψη από την Πολιτεία των αναγκαίων αποφάσεων για τη δικαίωση των Παλαιών Μετόχων”.
Εξουσιοδότησε, επίσης, το ΔΣ “να λάβει οποιαδήποτε άλλα νόμιμα μέτρα έχει στη διάθεση του”.
Ο Αρχιεπίσκοπος στην εισαγωγική του ομιλία ενώπιον των μελών του Συνδέσμου αναφέρθηκε στα δύο αιτήματα του Συνδέσμου :1) Την αποκατάσταση της αξίας των μετοχών των Παλαιών Μετόχων αναγνωρίζοντας το 1,9 δισ ευρώ κέρδος και 2) Την εκχώρηση των κατεχομένων περιουσιών της Τράπεζας στους Παλαιούς μετόχους.
“Πιστεύουμε ότι με την ικανοποίηση των δύο αυτών αιτημάτων μας, αμβλύνεται το πρόβλημα και δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες για να έρθει το “Κοινόν Κυπρίων” πιο κοντά στον κυπριακό λαό και να επαναδομηθεί η εμπιστοσύνη και συνεργασία μεταξύ των Κυπρίων Μετόχων και της Τράπεζας Κύπρου”, σημείωσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε, επίσης, ότι θα επιδιώξει να δει ο ίδιος προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γι` αυτό το ζήτημα, προσθέτοντας ότι “οι αδικίες και οι παρανομίες που έγιναν είναι ώρα να διορθωθούν και να σταματήσουν επιτέλους, διότι δεν θα περιοριστούμε στα κυπριακά δικαστήρια, στο τέλος θα πάμε και στα ευρωπαϊκά”.
Είπε, επίσης, ότι όσοι περισσότεροι αποφασίσουν να κινηθούν νομικά τόσο το καλύτερο “γιατί όταν είμαστε πολλοί οι κυβερνώντες θα μας λάβουν υπόψη”.
Το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου και νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι “είναι ηλίου φαεινότερο ότι η μεταχείριση της οποίας έτυχαν οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου είναι καθαρά παράνομη και βάση του κυπριακού συντάγματος και βάση του ευρωπαϊκού δικαίου και τώρα, ακόμη περισσότερο, βάση του δικαίου περί εταιρειών λόγω του ότι προχωρεί αυθαίρετα η Τράπεζα Κύπρου, παραβιάζοντας κάθε έννοια εταιρικής συμπεριφοράς, να αυξήσει το κεφάλαιο εις βάρος όλων των παλαιών αλλά και των νέων μετόχων”.
“Για να πετύχει μια αγωγή και να αισθανθεί και η Τράπεζα Κύπρου, και η Πολιτεία πίεση, πρέπει να υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός εναγόντων εναντίον και της Τράπεζας Κύπρου, και της διαχειρίστριας της Λαϊκής, και της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών”, είπε.
Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι “`εάν υπάρξει ένας αριθμός 500 με 1000 μετόχων που να καταχωρήσουν αυτή την αγωγή και το κόστος της αγωγής θα είναι μικρό αλλά επίσης η πίεση θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη”.