Σε μέση λύση για το χρέος και χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης προσδοκά η Αθήνα ενόψει του αυριανού Eurogroup. «Δρακόντειες» ρήτρες σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, αποφάσισε η κυβέρνηση Σαμαρά.
Η τρικομματική κυβέρνηση της Αθήνας έμεινe μακριά όλο το προηγούμενο διάστημα από τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο πλέον και ενόψει του αυριανού Eurogroup, αναμένει ότι Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Βερολίνο θα καταλήξουν σε μία μέση λύση η οποία δεν θα περιλαμβάνει όπως όλα δείχνουν το «κούρεμα».
Ερωτηματικό παραμένει το εάν οι δυο δανειστές θα συμφωνήσουν στο χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης τους χρέους στο 120% καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει στο 2020 ενώ οι ευρωπαίοι έβγαλαν μπροστά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να ρίξει στο τραπέζι το 2022 –το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε μετ’ επαίνων από την ισχυρή κυρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι κύριοι Στουρνάρας και Τσακλόγλου αναμένουν ότι στο αυριανό Eurogroup η Ελλάδα θα πάρει επιτέλους το ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης αφού ήδη η Αθήνα έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν στη συμμόρφωση της κρατικής μηχανής με τις επιταγές του νέου προγράμματος που ψηφίστηκε πρόσφατα από την ελληνική βουλή.
Ο κ. Σαμαράς κράτησε χθες τους υπουργούς του για δώδεκα ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να κλείσουν όλα τα ψιλά γράμματα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου η οποία χαρακτηρίζεται ως «δρακόντεια» αφού όλες οι διορθώσεις σε περίπτωση που δεν πιάνονται οι στόχοι σε ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και φυσικά στα υπουργεία θα γίνονται αυτόματα με παρακράτηση μισθών, στην περίπτωση των ΔΕΚΟ ή ακόμη και αύξησης φορολογίας για τους δημότες των οποίων οι δήμοι θα πέφτουν εκτός στόχων.
Οι αποφάσεις αυτές προοιωνίζονται μία σκληρή αντιπαράθεση με τον δημόσιο τομέα της Ελλάδας αφού ήδη οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται σε τροχιά κινητοποιήσεων λόγω του μέτρου της διαθεσιμότητας. Ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης επιμένει να λέει ότι το μέτρο δεν οδηγεί σε απολύσεις, ωστόσο, στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και ειδικότερα στα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας άπαντες γνωρίζουν ότι η τρόικα πολύ θα ήθελε να δει λίστες απολύσεων κρατικών υπαλλήλων.
Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά ολοκληρώνει επί της ουσίας το μεγαλύτερο τμήμα των δικών της υποχρεώσεων απέναντι στην τρόικα αφήνοντας ανοιχτό μόνον το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και του φορολογικού.