Το πόσο επικίνδυνο είναι για τις τοποθετήσεις τους το βύθισμα που συντελείται εσχάτως στην αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τελευταία έντονα τους επενδυτές των λεγόμενων παραδοσιακών assets όπως είναι τα ομόλογα, οι μετοχές, τα ακίνητα ή τα εμπορεύματα (χρυσός, πετρέλαιο κλπ). Οι αναλυτές επιχειρούν να δώσουν την απάντηση, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν σημάδια διάχυσης» στα πιο παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα στο CNBC, ο αναλυτής επενδύσεων της AJ Bell, Λαΐθ Χαλάφ, «στα cryptos είναι τοποθετημένα πολλά χρήματα, αλλά η εν λόγω αγορά είναι φτιαγμένη σαν ένα ξεχωριστό οικοσύστημα»
Δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν όταν το ανταλλακτήριο FTX του Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, κατέρρευσε, εγείροντας ερωτήματα για το αν οι κινήσεις που γίνονται στην… crypto-σφαιρα θα μπορούσαν να διεισδύσουν και σε άλλα χρηματοοικονομικά συστήματα.
Το επιχείρημα περί ξεχωριστού οικοσυστήματος, βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποια διάχυση στο μέλλον.
«Αν είχαμε πρόβλημα σε όλο το σύστημα, θα μπορούσαμε να το δούμε να επηρεάζει κι άλλα περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, δεν βλέπω κάτι τέτοιο», αναφέρει ο Χαλάφ.
Εμφανίζεται πάντως διστακτικός όταν πρόκειται να κάνει κάποια πρόβλεψη για το πού πάνε τώρα τα κρυπτονομίσματα, γιατί πρόκειται για εξαιρετικά ευμετάβλητα assets.
«Μπορεί να καθόμαστε και να μιλάμε σε έναν χρόνο από τώρα και το Bitcoin να είναι ή στα 5.000 ή στα 50.000 δολάρια. Δεν θα με εξέπληττε κάτι τέτοιο γιατί αυτή η αγορά καθοδηγείται εξαιρετικά πολύ από τις διαθέσεις των επενδυτών» , αναφέρει ο Χαλάφ.
Αν και υπάρχουν ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη προτίμηση στα κρυπτονομίσματα, αυτό στο οποίο φάνηκε πολύ σίγουρος ο Χαλάφ, είναι το εξής:
«Για το προσεχές μέλλον, τα cryptos παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητα και κερδοσκοπικά assets», ανέφερε ο ίδιος.