Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν για τις ελληνορωσικές σχέσεις, το εμπάργκο, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον τουρισμό και τις ενεργειακές συμφωνίες.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι «η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια», ενώ από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά θα αξιοποιήσουμε και τις δυνατότητες που μας δίνονται για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες προς όφελος του ελληνικού λαού».
Πούτιν: Να επιστρέψουμε στο… παρελθόν
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας στον τομέα του εμπορίου. Όπως σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, “καταβάλουμε προσπάθειες, ώστε να επαναφέρουμε το εμπόριο των χωρών μας στο προηγούμενο επίπεδο”.
“Έχουμε συμφωνήσει να αποδίδουμε μεγαλύτερη σημασία στη συνεργασία στον τομέα επενδύσεων και της ενέργειας” δήλωσε επίσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία εξασφαλίζει τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.
“Αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης του σχεδίου μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη” δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα γίνει βασικό κέντρο διανομής.
Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι ενισχύονται οι επαφές στον τομέα του τουρισμού, καθώς επίσης και η συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα της βιομηχανίας.
Σημείωσε ότι οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται για τον εκσυγχρονισμό του ΟΛΘ, καθώς και ότι ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία των δύο χωρών.
Τέλος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε να γίνει διευθέτηση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Πούτιν: Η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις αλλά δεν φταίμε εμείς
Αναφερόμενος στο εμπάργκο και στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, αλλά και στη στάση της Ελλάδας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημείωσε:
«Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αλλά δεν φταίμε εμείς. Το 50% από τις εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία είναι αγροτικά προϊόντα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις για μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τσίπρας: Μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις
«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις σχέσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «όπως σήμερα ήρθε η άνοιξη στη Μόσχα, έτσι μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη και στις ελληνορωσικές σχέσεις».
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τα όσα ακούγονταν το τελευταίο διάστημα για την επίσκεψη του στο Κρεμλίνο, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και συμπλήρωσε ότι «σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους συμμετέχουμε, αλλά παράλληλα αξιοποιούμε τις διμερείς σχέσεις μας».
Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να διερευνήσει τη δυνατότητα κατασκευής ελληνικού αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου, να μπορέσει να επεκτείνει τις εξαγωγές στη Ρωσία και να συνεργαστούν οι δύο χώρες στον τουρισμό. Αναφερόμενος στις κυρώσεις και στο εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ρωσία, υπογράμμισε ότι πρέπει «να αφήσουμε πίσω μας τις αδιέξοδες αυτές κυρώσεις».
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας και πρόσθεσε ότι σε σχέση με το παρελθόν οι εξαγγελίες αυτή τη φορά θα γίνουν πράξη.
Δείτε το βίντεο από την ΝΕΡΙΤ
Τσίπρας: Πως θα μας διώξουν από το καράβι της Ε.Ε; Είμαστε συνεπιβάτες – ΒΙΝΤΕΟ
Με αφορμή την παρατήρηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο οι εταίροι να πετάξουν την Ελλάδα από το καράβι, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε:
«Στο καράβι της Ε.Ε. είμαστε όλοι συνεπιβάτες και δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να θεωρεί κάποιους λαθρεπιβάτες. Είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες του καραβιού, ισότιμοι. Και δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να θεωρεί ότι μπορεί κάποιοι επιβάτες να είναι στην πρώτη θέση και κάποιοι στο κατάστρωμα με κίνδυνο μάλιστα να πέσουν και στη θάλασσα. Αν αρχίσει να ρίχνει ο ένας τον άλλον, το καράβι θα πέσει στα βράχια».
Η διόρθωση του Τσίπρα και η αντίδραση του Πούτιν
«Turkish stream στο ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρξει, θα υπάρξει ελληνικός αγωγός. Ο τουρκικός αγωγός θα είναι στο τουρκικό έδαφος» ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, εν είδει… παρατήρησης προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απαντούσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου σε σχετική ερώτηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον νέο αγωγό φυσικού αερίου «Turkish stream».
Ο κ. Τσίπρας έκανε τη διευκρίνιση… χαμογελαστός, όμως αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση του κ. Πούτιν, ο οποίος απάντησε με μια χειρονομία, σηκώνοντας τα χέρια… ψηλά.
Το πρόγραμμα δράσης που υπέγραψαν Τσίπρας και Πούτιν
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψαν κοινό πρόγραμμα δράσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2015-2016. Επίσης υπέγραψαν κοινή δήλωση με την ευκαιρία της 70ης επετείου της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.