Χωρίς αποτέλεσμα θεωρεί ο τ/κ Τύπος ότι έληξε η χθεσινή άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία, μεταδίδοντας πληροφορίες για κατάθεση εγγράφων εκ μέρους του Ντερβίς Έρογλου όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν.
Σύμφωνα με την Χαβαντίς ο Τ/κ ηγέτης κατέθεσε χθες σειρά εγγράφων για το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, τα οποία η ε/κ πλευρά δεν αντίκρισε θετικά. Έγινε γνωστό, προστίθεται, ότι σε αυτά τα έγραφα περιλαμβανόταν νέες φόρμουλες. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις γραπτές δηλώσεις που ανέγνωσαν ο Ντερβίς Έρογλου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την συνάντηση.
Οι τ/κ εφημερίδες σημειώνουν ιδιαίτερα την έκφραση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι «υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη να διανύσουμε» αλλά και την πρόταση Έρογλου για έναρξη συνομιλιών από το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και την κοινή επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα πριν από τα Χριστούγεννα.
Η Κίπρις σημειώνει πως οι δύο ηγέτες βγήκαν μαζί και στάθηκαν πλάι πλάι, αλλά έκαναν χωριστές δηλώσεις. Σημειώνει ακόμη πως στο χθεσινό μενού δεν περιλαμβανόταν φαγητό αλλά καφές με γλυκό σοκολάτας, μπακλαβά και κουραμπιέδες.
Η τουρκική Χουριέτ σε ανταπόκρισή της από τα κατεχόμενα γράφει ότι μετά την χθεσινή άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου υπάρχει και πάλι αβεβαιότητα για το πότε θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ο Τ/κ ηγέτης, προστίθεται, που θέλει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και χωρίς κοινό ανακοινωθέν, κατέθεσε χθες εναλλακτικά κείμενα. Αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέμεινε στο δικό του κείμενο.
Η κρίση στο κοινό ανακοινωθέν, αναφέρεται, προκαλείται από το θέμα του πως θα διαμοιραστεί η κυριαρχία του τ/κ και ε/κ κρατιδίου που θα ενωθούν κάτω από μια ομόσπονδη δομή. Η τ/κ πλευρά αποδέχεται την μια κυριαρχία με την έννοια της διεθνούς εκπροσώπησης του ομόσπονδου κράτους, αλλά στο σύνταγμα με εξαίρεση καθορισμένα θέματα, προτείνει όπως τα ιδρυτικά κρατίδια έχουν αρμοδιότητες, όπως η υπογραφή οικονομικών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Η ε/κ πλευρά όμως, δεν το αποδέχεται αυτό, σημειώνεται.
Η Χουριέτ σημειώνει την πρόσκληση Έρογλου προς τον Αναστασιάδη να επισκεφθεί τον «βορρά», όπως αναφέρει, αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων από το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης. Εάν αρθεί η κρίση για το κοινό ανακοινωθέν, καταλήγει το δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν επισήμως και οι εγγυήτριες χώρες Τουρκίας και Ελλάδα θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.