Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επιφυλάχθηκε να εκδώσει την Τρίτη την απόφαση του, σε σχέση με το αίτημα έκδοσης προσωρινού διατάγματος απαγόρευσης δικαιώματος ψήφου της διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής, που εκπροσωπεί το 18,1% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.
Ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευτέρης Παντελή δήλωσε ότι το Δικαστήριο χρειάζεται χρόνο για να μελετήσει τις θέσεις και τα έγγραφα που κατέθεσαν σήμερα ενώπιον του οι δύο πλευρές, και ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα εκδοθεί την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στις 10:30 πμ.
Η σημερινή ακροαματική διαδικασία, η οποία διήρκεσε τέσσερις περίπου ώρες, ξεκίνησε με την αγόρευση του Κύπρου Χρυσοστομίδη, δικηγόρου των εναγόντων, δηλαδή της Αρχιεπισκοπής και των πέντε φυσικών και νομικών προσώπων, ο οποίος στήριξε το αίτημα για απαγόρευση ψήφου στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, της διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, δηλαδή του 18,1%.
Ο κ. Χρυσοστομίδης υποστήριξε ότι αυτό που ενοχλεί δεν είναι η Γενική Συνέλευση, αλλά η συμμετοχή σε αυτή 18,1%, το οποίο χαρακτήρισε παράνομο. Όπως είπε, αν το 18,1% των μετόχων είναι παράνομο, τότε θα είναι παράνομες όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν, προσθέτοντας πως η νομιμότητα της Γενικής Συνέλευσης είναι δικαίωμα όλων των μετόχων. Ανέφερε, επίσης, πως ο αποκλεισμός του 18,1% από την Γενική Συνέλευση καθιστά τη διαδικασία δυνητικά νόμιμη.
Ο δικηγόρος των εναγόντων υποστήριξε ότι στόχος της συμμετοχής του 18,1% στη Γενική Συνέλευση είναι να συντηρηθεί ο έλεγχος της Τράπεζας Κύπρου από την Αρχή Εξυγίανσης. Πρόσθεσε πως η συμμετοχή της διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στη Γενική Συνέλευση της θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στην Τράπεζα Κύπρου αν το ΔΣ εκλεγεί παράνομα. Όπως υποστήριξε, το νέο ΔΣ που θα εκλεγεί από την Γενική Συνέλευση μπορεί να κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις που ενδεχομένως να δημιουργήσουν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, όπως μια ενδεχόμενη απόλυση υπαλλήλων, ή η μετατροπή της τράπεζας σε κτηματική και εμπορική.
Μέσω του κ. Χρυσοστομίδη, οι ενάγοντες ζήτησαν συμμόρφωση της Τράπεζας Κύπρου με το νόμο και τις απαιτήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέσα από τις δύο επιστολές που απέστειλε, με τις οποίες ζητά να παρουσιαστεί η έκθεση των ελεγκτών, των συμβούλων, η ετήσια έκθεση της καθώς και οι οικονομικοί λογαριασμοί. Επίσης, ο κ. Χρυσοστομίδης υποστήριξε ότι θα έπρεπε να δοθεί η έκθεση της KPMG για να διαπιστωθεί πώς κατέληξαν στο 18,1%.
Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος της Τράπεζας Κύπρου Πόλυς Πολυβίου στην αγόρευση του ανέφερε υπάρχει από τους ενάγοντες, άμεση αμφισβήτηση των δύο διαταγμάτων της Κεντρικής Τράπεζας, με έμμεση αμφισβήτηση της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Κύπρου και με αποτέλεσμα την ανακοπή της μνημονιακής πορείας της Κύπρου, πράγμα καταστροφικό για τον τόπο. Ο κ. Πολυβίου είπε πως στην Κύπρο έχει λάβει χώρα μια άνευ προηγουμένου καταστροφή, πως το Μνημόνιο είναι οδικός χάρτης και πως στο πλαίσιο του Μνημονίου έγινε ο Νόμος περί Εξυγίανσης.
Ο κ. Πολυβίου υποστήριξε ότι η έκδοση προσωρινού διατάγματος απαγόρευσης από το Δικαστήριο, όπως ζητείται από τους ενάγοντες, δεν είναι μόνο λανθασμένη αλλά και παράνομη. Όπως ανέφερε, το Δικαστήριο δεν είναι Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Κεντρική Τράπεζα, ενώ συμπλήρωσε πως η όποια έκδοση προσωρινού διατάγματος θα ήταν εσφαλμένη και εκτός δικαιοδοσίας.
Ο Πόλυς Πολυβίου έθεσε θέμα καθυστέρησης της κατάθεσης του αιτήματος, λέγοντας ότι τα δύο διατάγματα της ΚΤ δημοσιεύτηκαν στις 30 Ιουλίου και ήταν εις γνώση των εναγόντων, οι οποίοι χρειάστηκε να περάσουν 29 ημέρες για να καταχωρήσουν αγωγή. Ο κ. Πολυβίου απέδωσε την καθυστέρηση αυτή σε σκοπιμότητες.
Στο τέλος της αγόρευσής του ο κ. Πολυβίου ζήτησε την απόρριψη του προσωρινού διατάγματος, όπως έπραξαν ο δικηγόρος της Κεντρικής Τράπεζας κ. Χατζηνέστορος και ο δικηγόρος της Διαχειρίστριας κ. Νεοκλέους.
Την αγόρευση του κ. Πολυβίου υιοθέτησε πλήρως ο δικηγόρος της Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτοντας ότι η αίτηση για έκδοση διατάγματος εναντίον της ΚΤ είναι άνευ αντικειμένου και αξίας.
Όπως είπε, ο υπολογισμός του 18,1% έγινε καθόλα νομότυπα, καθώς η Αρχή Εξυγίανσης, στη βάση των όρων εντολής της, διόρισε την KPMG Λονδίνου για εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Με βάση τις εκθέσεις του Οίκου, η Αρχή, όπως είπε ο κ. Χατζηνέστορος, υπολόγισε το 18,1%.
Επίσης, είπε ότι το θέμα της σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Κύπρου δεν αφορά τον κάθε ενάγοντα και κάθε μέτοχο ξεχωριστά, αλλά είναι θέμα δημόσιου συμφέροντος.
Ο κ. Νεοκλέους, δικηγόρος της Διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, δήλωσε ότι υιοθετεί τα σημεία της αγόρευσης του κ. Πολυβίου, και υποστήριξε πως θα είχε καταστροφικό αποτέλεσμα τυχόν απαγόρευση ψήφου του 18,1%.
Όπως ανέφερε, πουθενά δεν αμφισβητείται το 18% και σε καμία περίπτωση δεν ζητείται διάταγμα ακύρωσης του 18%. «Αυτό που ζητείται επιτακτικά είναι η φίμωση του 18%», είπε ο κ. Νεοκλέους.