Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020 οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μία ώρα μπροστά και η ώρα θα αλλάξει σε θερινή.
Η επόμενη αλλαγή ώρας θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2020 και ίσως η τελευταία φορά που θα αλλάξουμε τους δείκτες στα ρολόγια μας να είναι ο Μάρτιος του 2021.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.
Οι ευρωβουλευτές καλούνται μέχρι τον Απρίλιο του 2020, να ανακοινώσουν τις ώρες που θέλουν να ακολουθούν οι χώρες τους.
Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για να εξοικονομήσει ενέργεια στον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και μονιμοποιήθηκε στην ΕΕ το 1996. Στην ψηφοφορία για την κατάργηση της αλλαγής ώρας στην ΕΕ συμμετείχαν 4,6 εκατ. πολίτες της ΕΕ με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Γερμανία και να ζητούν τη διατήρηση της θερινής ώρας όλο το χρόνο. Η συμμετοχή των Ελλήνων ήταν μικρή, σε ποσοστό μόλις 0,3% ενώ το 56% ψήφισε πως επιθυμεί να συνεχιστεί η αλλαγή ώρας και το 44% να καταργηθεί.
Πως επηρεάζει η αλλαγή της ώρας τον οργανισμό μας;
Στις οικονομικές πτυχές της αλλαγής της ώρας αναφέρεται η εξοικονόμηση ενέργειας, αν και δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί. Εκτός των οικονομικών πτυχών όμως, η αλλαγή ώρας δύο φορές το χρόνο έχει ξεσηκώσει συζητήσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η χειμερινή ώρα γίνεται πιο εύκολα δεκτή από τον οργανισμό μας απ’ ότι η θερινή αφού ο οργανισμός τείνει έτσι κι αλλιώς, να επιβραδύνει τους ρυθμούς του όσο πλησιάζει ο χειμώνας.
Πάντως, αυτή η αλλαγή μπορεί να παράξει την αντίδραση ενός μικρού jet lag που αισθάνεται κάποιος όταν βιώνει αλλαγή ζώνης ώρας μέσα σε μία ημέρα. Μελέτες ζητούν επίσης μεγαλύτερη προσοχή στους πεζούς από τους οδηγούς στην είσοδο της χειμερινής ώρας, καθώς νυχτώνει πιο νωρίς.
Όπως διαπίστωσαν, κατά τις ημέρες της αλλαγής παρατηρείται μια αύξηση του αριθμού των ατυχημάτων και της σοβαρότητας τους. Παρότι πάντως παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να δώσουν και μία εξήγηση.
Επίσης, μία άλλη πτυχή της αλλαγής της ώρας είναι και η επιρροή που ασκείται στην ποιότητα του ύπνου. Οι επιστήμονες λένε ότι μεγαλύτερη επιρροή ασκούν η θέρμανση, το ηλεκτρικό ρεύμα και οι ηλεκτρονικές συσκευές, παρά το πέρασμα από τη θερινή στη χειμερινή ώρα και το αντίστροφο.
Καμιά διαφορά δεν παρατηρήθηκε επίσης στη διάθεση για ύπνο, αφού παλιότερα ο ανθρώπινος οργανισμός επηρεαζόταν από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, όμως στις σύγχρονες κοινωνίες με τη θέρμανση στα σπίτια το σώμα διατηρείται στην ίδια θερμοκρασία.