Η ουκρανική κρίση και οι εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, και η αντιπροσωπεία του κόμματος που επισκέπτεται την Μόσχα, με την πρόεδρο της Ανω Δούμας και στενή συνεργάτη του προέδρου Πούτιν, Βαλεντίνα Μετβιένκο.
Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος για τη Ρωσία, η οποία ενδιαφέρεται να αναπτύξει τις ελληνορωσικές σχέσεις στους πλέον διαφορετικούς τομείς και κατευθύνσεις, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, είπε η κ. Ματβιένκο υποδεχόμενη την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού, και ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι η Ρωσία είναι αναπόσπαστο τμήμα της μεγάλης Ευρώπης, από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, γι’ αυτό και τάσσεται υπέρ του «να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να διατηρηθεί η παράδοση των θερμών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Ρωσία συνδέονται με «παράδοση κοινών αγώνων των λαών μας, κοινών θρησκευτικών πεποιθήσεων, με κοινές πολιτικές και πολιτιστικές ρίζες στη διαδρομή μας». «Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει θετική προοπτική και μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης, αν δεν προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε ξανά τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς μας, πράγμα, που θα φέρει και τη σταθερότητα στην ήπειρό μας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλ.Τσίπρας επεσήμανε ότι η συνάντηση γίνεται σε μια ταραγμένη και κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και τη Ρωσία και παρουσίασε τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γ.Δραγασάκη και τη Ν.Βαλαβάνη, που τον συνοδεύουν και είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου «υποστήριξαν την ανάγκη να υπάρχει από την πλευρά της ΕΕ μια διαφορετική αντιμετώπιση του Ουκρανικού ζητήματος».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, «καθότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας νέας διαίρεσης στην καρδιά της Ευρώπης, ένα πισωγύρισμα στις εποχές του ψυχρού πολέμου». «Είναι πισωγύρισμα να βλέπουμε το φασισμό και τους νεοναζί να μπαίνουν ξανά σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αυτό να γίνεται αποδεκτό από την ΕΕ. Είναι και ένας από τους στόχους της επίσκεψής μας να αναδειχθεί η δυνατότητα μιας διπλωματικής λύσης, θα πρέπει να γίνει η Ουκρανία μια γέφυρα ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία και όχι ένα πεδίο ενός νέου διχασμού», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Χαίρομαι, που αναπτύσσεται επιτυχώς η κοινοβουλευτική μας συνεργασία και που υποστηρίζετε προσωπικά την ελληνορωσική συνεργασία», αλλά και γιατί υπάρχει ισχυρή υποστήριξη στα δύο Κοινοβούλια υπέρ της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μας, είπε επίσης η κ. Ματβιένκο παρουσιάζοντας στην ελληνική αντιπροσωπεία τον πρόεδρο της Επιτροπής ελληνορωσικής φιλίας και αντιπρόεδρο της Άνω Βουλής Βλαντίμιρ Κουλακόφ, αλλά και τον νέο πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ, που αναμένεται να αναλάβει σύντομα τα καθήκοντά του.
Η κ. Ματβίενκο θυμήθηκε επίσης την πρόσφατη επίσκεψή της και τις συναντήσεις της στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και τη συνομιλίες της με τον πρόεδρο της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκη, «η επίσκεψη του οποίου στη Ρωσία δεν έγινε τελικά δυνατό να πραγματοποιηθεί, αλλά παρακαλώ να του μεταφέρετε ότι η πρόσκληση είναι εν ισχύ και τον αναμένουμε».
Σε δηλώσεις του προς το τηλεοπτικό δίκτυο της ρωσικής Άνω Βουλής ο κ. Τσίπρας είπε αμέσως μετά τη συνάντηση με την κ. Ματβιένκο: «Βρίσκομαι εδώ σήμερα με τη διπλή ιδιότητα του αρχηγού της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και του υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, προσκεκλημένος από τη ρωσική Δούμα σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και για τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία. Όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία εγκυμονούν πολύ μεγάλους κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
»Υποστηρίζουμε την ειρηνική οδό και τη διπλωματική επίλυση της κρίσης, υποστηρίζουμε επίσης μια δημοκρατική εξέλιξη στην Ουκρανία, θεωρούμε ότι ο ουκρανικός λαός θα πρέπει να είναι ο κυρίαρχος, αυτός που θα αποφασίσει με δημοκρατικό τρόπο και με δημοψηφίσματα για το μέλλον του. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική των κυρώσεων, που μόνο ζημιά θα κάνει στην Ευρώπη, η οποία πυροβολεί τα πόδια της με αυτή τη στρατηγική και ζητάμε να μην υπάρξει καμία πολεμική επιχείρηση ή δραστηριότητα και να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία για την εξεύρεση λύσης».
Ο κ. Τσίπρας είχε σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο και στελέχη του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών. «Προσήλθαμε ως αγγελιοφόροι μηνυμάτων συνεργασίας, ειρήνης και λογικής, προσπαθούμε να συμβάλλουμε στο μέτρο του δυνατού στην εκτόνωση της κρίσης, να σιγήσουν τα όπλα και να υπάρξει διπλωματική λύση στην Ουκρανία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «με πολιτική βούληση και στρατηγικό σχεδιασμό επιθυμούμε η Ελλάδα να παίξει διαφορετικό ρόλο από αυτόν, που διαδραματίζει σήμερα», αλλά και ότι «το Μνημόνιο είναι εκτός του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου».
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Λεονίντ Ρισότνικοφ σημείωσε σχετικά ότι «βαρεθήκαμε (σ.σ. στη Ρωσία) να ακούμε για τις κοινές μας ρίζες (σ.σ. με την Ελλάδα), αλλά να έχουμε μια φιλία, που δεν αναπτύσσεται παραπέρα».
Ο Αλ.Τσίπρας συναντάται την Τρίτη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τιτόφ, τον α’ αντιπρόεδρο της Κάτω Βουλής (Κρατικής Δούμας) και αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιβάν Μέλνικοφ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ.