Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ με ομάδα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών της ΕΕ.
Η τηλεδιάσκεψη, η οποία είναι η πρώτη του είδους της στην οποία συμμετέχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί μέρος της προετοιμασίας ενόψει της επικείμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 23 και 24 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.
Κατά την τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας και οι Πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Φινλανδίας , του Λουξεμβούργου και της Εσθονίας, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ατζέντας του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως, ανάμεσα σε άλλα, το Ουκρανικό, η Ενέργεια, το Μεταναστευτικό, η Οικονομία, και το γεύμα των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον ΓΓ των ΗΕ.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε την προσήλωση του στις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στη δια ζώσης επικείμενη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Μισέλ και τους Προέδρους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών θεσμών.
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι ο ίδιος και η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι ένθερμοι υποστηρικτές της συνεργασίας ΕΕ-ΗΕ, περιλαμβανομένης και της συνεργασίας για το κυπριακό πρόβλημα.
Πρόσθεσε ακόμη ότι το γεύμα με τον ΓΓ των ΗΕ θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουμε τη στήριξη μας στη διεθνή νομιμότητα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αταλάντευτη υποστήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία για όσο καιρό απαιτείται , τονίζοντας ότι η Κύπρος ως χώρα που βιώνει η ίδια την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή υποστηρίζει σθεναρά την αναγκαιότητα σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας. Για αυτό το θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε όπως υπάρξει αυστηρή αναφορά στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τις κυρώσεις, ειδικότερα με την παράκαμψή τους από τρίτες χώρες, όπως και λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.
Αναφορικά με την Ανταγωνιστικότητα, Ενιαία Αγορά και Οικονομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι όλοι συμφωνούμε σε μείωση του χρέους σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μέσα από προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους και την αποτελεσματική διαφάνεια και συνεργασία μεταξύ των Κρατών μελών.
Στο θέμα της Ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την πρόταση της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη, ιδιαίτερα για μια χώρα όπως η δική μας που βρίσκεται στην περιφέρεια της Ευρώπης, της επίσπευσης και ολοκλήρωσης των ενεργειακών διασυνδέσεων.
Για το Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, με ποσοστό της τάξης του 6% του πληθυσμού της να αποτελείται από αιτητές ασύλου, ενώ υπογράμμισε και τις ροές παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στις ελεύθερες περιοχές μέσω κατεχομένων.
Τέλος συμφωνήθηκε όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου και σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ.