Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης της νέας Υφυπουργού Πολιτισμού κας Βασιλικής Κασσιανίδου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.
Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το πηδάλιο του Υφυπουργείου Πολιτισμού αναλαμβάνει σήμερα η Δρ Βασιλική Κασσιανίδου μετά την αποχώρηση του αγαπητού Μιχάλη Χατζηγιάννη.
Ξεκινώντας προεκλογικά τη διαβούλευσή μου με την κοινωνία των πολιτών και τον καταρτισμό του προεκλογικού μου προγράμματος έθεσα ως μία εκ των βασικών μου προτεραιοτήτων, τον Πολιτισμό και την Παιδεία. Για αυτό τον λόγο, εξάλλου, ήταν και η πρώτη θεματική την οποία παρουσίασα δημόσια σε ειδική εκδήλωση στη Λευκωσία, θέλοντας ακριβώς να τονίσω τη σημασία που θα απέδιδα κατά τη διακυβέρνησή μου σε αυτούς τους τομείς. Επειδή ακριβώς αναγνωρίζω την αξία του Πολιτισμού, των Τεχνών και των Γραμμάτων, για την πνευματική καλλιέργεια και κατά συνέπεια την ευημερία του κυπριακού λαού.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Υφυπουργό κ. Χατζηγιάννη, ο οποίος ανέλαβε σε μια δύσκολη καμπή το νεοσυσταθέν Υφυπουργείο, για τη συνεισφορά του και πρωτίστως για την αγάπη του για την Κύπρο και το κοινό μας όραμα που δεν θα σταματήσει να μας συνδέει. Εργάστηκε και προώθησε τους στόχους που τέθηκαν και θέλω να του ευχηθώ καλή συνέχεια στη λαμπρή καριέρα που ο ίδιος με τόσο κόπο κατέκτησε στον χώρο της ελληνικής μουσικής και δημιουργίας, όπου δικαιωματικά κέρδισε τον τίτλο ενός άξιου Κύπριου πρεσβευτή.
Για πρώτη φορά στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού ένας κατ’ επάγγελμα δημιουργός και αυτό ήταν πολύ καινοτόμο και θαραλλέο.
Έχουν ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης ή έχουν εφαρμοστεί εξαγγελίες μας, όπως καταγράφονται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Και αυτό είναι κάτι που με ικανοποιεί ιδιαίτερα.
Τη σκυτάλη σήμερα για την προώθηση του φιλόδοξου προγράμματος της διακυβέρνησής μας στον τομέα του πολιτισμού παίρνει ένας άνθρωπος που έχει διαπρέψει σε έναν άλλο χώρο, τον ακαδημαϊκό, και ειδικότερα στον τομέα της αρχαιολογίας.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κα Λίνα Κασσιανίδου ως καταξιωμένο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας μας, θα αφήσει το δικό της στίγμα, αξιοποιώντας τις επιστημονικές της γνώσεις και τα πολύ πλούσια βιώματά της. H ιδιαίτερα αξιόλογη επαγγελματική διαδρομή της κας Κασσιανίδου μαρτυρά τις γνώσεις και τις ικανότητές της που ήρθε η ώρα να βγουν από τα στενά όρια της ακαδημαϊκής κοινότητας και να προσφερθούν ως έργο πια για όλους τους Κυπρίους μέσω της άσκησης πολιτικής ωφέλιμης για το σύνολο του λαού μας.
Επιτρέψτε μου κατά τη σημερινή τελετή του διορισμού της να την ευχαριστήσω και δημοσίως θερμά για την αποδοχή. Γνωρίζω την αγαπητή Λίνα από τη δική μου πορεία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, διδάξαμε στο ίδιο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, και ξέρω ότι η απόφασή της να αφήσει μια μακρά και ολύ πετυχημένη πορεία στην ακαδημαϊκή κοινότητα, δεν ήταν καθόλου εύκολη.
Θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για αυτή της την απόφαση που ήθελε και αρετή και τόλμη διότι γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι δεν είναι εύκολο για κανένα από εμάς να αφήνουμε τη ζώνη ασφάλειας μας, ένα χώρο στον οποίο διαπρέπουμε και είναι το σπίτι μας, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, για να ρισκάρουμε, να εκτεθούμε στην πολιτική που είναι ένας σκληρός χώρος.
Όμως, αυτό απαιτεί το δημόσιο καλό και για αυτό οι άξιοι και ικανοί πρέπει να τολμούν για να μπορέσουν να προσφέρουν για τους πολλούς, για τα μεγάλα και σημαντικά για τον τόπο μας, παραμερίζοντας την προσωπική τους πεπατημένη. Για όλους αυτούς τους λόγους, αγαπητή μου Λίνα, σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
Με την ευκαιρία, αξίζει να επισημάνουμε και να ομολογήσουμε ότι τόλμη χρειάζεται επίσης για μια γυναίκα, νέα στην πολιτική κονίστρα, να ριχτεί σε αυτή τη δύσκολη αρένα, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη πως στη χώρα μας διαχρονικά είναι περιορισμένος ο αριθμός των γυναικών που έχουν αναλάβει ρόλο Υπουργού, αν και καταβάλλουμε τα τελευταία χρόνια φιλότιμες προσπάθειες για μια πιο ισορροπημένη εκπροσώπηση των δύο φύλων. Το έχω υποσχεθεί και το πράττω και σιγά σιγά πληθαίνουν οι γυναίκες στα πολιτειακά αξιώματα της χώρας μας.
Αναλαμβάνοντας το Υφυπουργείο Πολιτισμού, πέραν όλων των άλλων της αρετών και δεξιοτήτων ως άνθρωπος πολυπράγμων και πολυσχιδής προσωπικότητα, η αγαπητή Λίνα ως γυναίκα συμβάλλει ώστε τα νέα κορίτσια και όχι μόνο, ταυτιζόμενες μαζί της, να έχουν τη δυνατότητα να δουν τον εαυτό τους στην πολιτική, να πιστέψουν ότι μια θέση στο τραπέζι των συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας τους θα μπορούσε να αποτελεί επιλογή και γι’ αυτές και να το επιδιώξουν.
Η έννοια του πολιτισμού δεν περιορίζεται μόνο στο στενό πλαίσιο των γραμμάτων και των τεχνών, στην αρχαιολογία, στη συγγραφική παραγωγή, το θέατρο, τη ζωγραφική ή την αγγειοπλαστική. Η έννοια του πολιτισμού είναι πολύ ευρύτερη. Εμπεριέχει το σύστημα αξιών των ανθρώπων, τους όρους με τους οποίους καθημερινά συνδιαλεγόμαστε μέσα στο κοινωνικό σύνολο, τις κρατούσες αντιλήψεις, τα αισθητικά ήθη, τη συλλογική μας συνείδηση, την απαιτούμενη ενσυναίσθηση που πρέπει να έχουμε για μια δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία.
Ένα θεατρικό έργο, μια μουσική σύνθεση, μια φωτογραφία, ένα οποιοδήποτε έργο τέχνης αποτελούν πολιτισμικά στοιχεία καθαυτά, ενώ παράλληλα παράγουν έμμεσα πολιτισμό μέσα από τα συναισθήματα και τις σκέψεις που μας γεννούν.
Η δύναμη του πολιτισμού ως το μέσο διαμόρφωσης πεποιθήσεων και άσκησης επιρροής στους ανθρώπους γίνεται εύκολα αντιληπτή αν αναλογιστούμε τις πολυάριθμες περιπτώσεις στην ανθρώπινη ιστορία όπου πολιτισμικά έργα και οι δημιουργοί τους βρέθηκαν στο στόχαστρο απολυταρχικών καθεστώτων ή των οπαδών ακραίων, φανατικών απόψεων. Απαγορευμένα βιβλία, καλλιτέχνες σε εξορία, υπό διωγμό, βανδαλισμοί έργων τέχνης, λογοκρισία και πολλά άλλα που βλέπουμε μέχρι και σήμερα.
Ο πολιτισμός μάς πλάθει και μας αναπλάθει, αποτελώντας το έναυσμα για προβληματισμό και τον καταλύτη για εσωτερικό και κοινωνικό διάλογο, για πνευματικές ζυμώσεις που ανυψώνουν την ανθρώπινη υπόσταση. Ταυτόχρονα, η πολιτισμική παραγωγή μιας χώρας έχει τη δύναμη να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση των θέσεων της και των καλώς νοούμενων συμφερόντων της σε διεθνές επίπεδο. Περαιτέρω, ο πολιτιστικός τομέας δημιουργεί θέσεις εργασίας και εισοδήματος, και έχει σημαντική επίδραση στην ευρύτερη οικονομία. Αποτελεί κινητήρια δύναμη της καινοτομίας, πηγή δημιουργικών δεξιοτήτων και λειτουργεί ως μαγνήτης που συμβάλλει στην ανάπτυξη άλλων τομέων, όπως η οικονομία και ο τουρισμός. Οι πολιτιστικές, δημιουργικές βιομηχανίες, ειδικότερα, αποτελούν φορείς οικονομικής ανάπτυξης και συνοχής.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία του πολιτισμού, η κυπριακή πολιτεία σοφά αποφάσισε τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.
Κύριο μέλημα της διακυβέρνησής μας είναι να ενθαρρύνουμε την πολιτιστική δημιουργία και θεωρούμε ότι για να το επιτύχουμε είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τους δημιουργούς, οι οποίοι είναι γνωστό ότι ταλανίζονται από σωρεία δυσκολιών, λόγω της αστάθειας και της ανασφάλειας, που είναι εγγενή χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου.
Έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους και έχουμε την πολιτική βούληση να τους πετύχουμε.
Αγαπητή κα Υφυπουργέ Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, Αγαπητή μου Λίνα, εκφράζω τη βεβαιότητα πως σε στενή συνεργασία με την Γενική Διευθύντρια και τους λειτουργούς και συνεργάτες του Υφυπουργείου, με τα άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και με τη δική μου προσωπική στήριξη, θα φέρετε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία την απαιτητική αυτή αποστολή.
Γνωρίζοντας σας, δεν έχω καμία αμφιβολία για την αφοσίωση και τον ζήλο που θα επιδείξετε ώστε να υλοποιηθεί το όραμά μας, για ανάδειξη και ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας στον τόπο μας. Όπως εξαρχής επεσήμανα και σε όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τους άλλους αξιωματούχους και συνεργάτες μου στην Προεδρία, αναμένω ήθος, αφοσίωση, εργατικότητα, στοχοπροσήλωση, αποτελεσματικότητα. Για το έργο μας κρινόμαστε όλοι καθημερινά, πρωτίστως από τον κυπριακό λαό που έχει δικαιολογημένα πολλές προσδοκίες από όλους εμάς. Δεν έχω καμία αμφιβολία, αγαπητή Λίνα, ότι συγκεντρώνετε τις απαιτούμενες αρετές για να διαγράψετε μια λαμπρή πορεία που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τον πολιτισμό στη χώρα μας. Ένα πολιτισμό που της αξίζει. Έναν πολιτισμό που μας αξίζει.
Συγχαίροντας σας για τον διορισμό σας, εύχομαι καλή αρχή στην επιτέλεση των καθηκόντων σας, την πιο καλή και παραγωγική πορεία».
Από την πλευρά της η νέα Υφυπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό, προσθέτοντας ότι «έχω διαβάσει με προσοχή τους στόχους που θέσατε κ. Πρόεδρε για τον Πολιτισμό στο πρόγραμμα διακυβέρνησης και σας διαβεβαιώνω ότι θα εργαστώ σκληρά, μαζί με όλο το προσωπικό του Υφυπουργείου για να τους υλοποιήσω.
Συνεχίζοντας το έργο του προκατόχου μου κ. Μιχάλη Χατζηγιάννη, τον οποίον ευχαριστώ για όλα όσα έχει κάνει κατά τη διάρκεια της θητείας του, θα εργαστώ για την αναγνώριση και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών και θα κάνω ό,τι μπορώ για να δώσω την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την καλλιτεχνική δημιουργία του τόπου μας σε όλες της τις εκφάνσεις.
Από την 1η Ιουλίου στο Υφυπουργείο έρχει ενταχθεί και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα Τμήματα της χώρας που μάλιστα σύντομα θα κλείσει 90 χρόνια λειτουργίας. Υπόσχομαι ότι θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε αυτή η μετάβαση να γίνει ομαλά και αποτελεσματικά.
Είμαι βέβαιη ότι στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα μπορέσει να υλοποιήσει απρόσκοπτα τους στόχους του που συγκλίνουν στην προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Εύχομαι πως μαζί θα βρούμε τους τρόπους ώστε οι νέες γενιές να γνωρίσουν τις τέχνες και τον πολιτισμό του τόπου μας από τα αρχαία μέχρι τα νεότερα χρόνια».