Ανάλυση του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκυ
Η συριακή σύγκρουση η οποία διεξάγεται σε μια κατεξοχήν ασταθή περιοχή απειλεί να πλήξει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περίπτωση που οι ΗΠΑ κάνουν πιο ενεργητική τη παρέμβασή τους. Την άποψη αυτή αναλύει ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκυ (Zbigniew Brzezinski) στο περιοδικό “Time” και προκαλεί συζητήσεις.
Στο άρθρο του επισημαίνει ότι πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μία μάχη μεταξύ των δυνάμεων που χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από εξωτερικούς χορηγούς, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Ιράν. Επίσης συμμετέχουν οι ξένες θρησκευτικές ομάδες που δεν ελέγχονται άμεσα από τους χορηγούς, όπως οι σαλαφιστές και οι μαχήτες της Αλ – Κάιντα.
Στην περίπτωση μάλιστα αμερικανικής εμπλοκής θα κινητοποιούνταν τα πιο ακραία στοιχεία αυτών των παρατάξεων εναντίον των ΗΠΑ και θα ήταν υπαρκτός ο φόβος ότι η σύγκρουση θα διαχέονταν στη ευρύτερη περιοχή και θα μπορούσε να πλήξει την Ιορδανία, το Ιράκ και το Λίβανο.
Ο κίνδυνος αυτός έχει επιδεινωθεί από την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στο εσωτερικό της Συρίας. Όποια και αν είναι πάντως η αιτιολόγησή τους, οι επιθέσεις μεταφέρουν την αίσθηση στους Άραβες ότι υπάρχει μια εξωτερική συνωμοσία εναντίον τους. Αυτή η εντύπωση θα παγιωθεί αν οι ΗΠΑ τώρα να μπουν στον αγώνα, γεγονός που υποδηλώνει μια de facto συμμαχία Αμερικής – Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα δικαιολογήσει τις πράξεις των εξτρεμιστών.
Πιο κοντά μετά το Ιράν
Ευρύτερες περιφερειακές μάχες θα μπορούσαν να φέρουν τις ΗΠΑ και Ιράν σε άμεση σύγκρουση, μια δυνητικά μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που θα μπορούσε να εξαπλωθεί ακόμη και στο Αφγανιστάν.
Η Ρωσία θα επωφελούνταν από ενδεχόμενο τέλμα της Αμερικής για να αποκτήσει δίοδο στη Μέση Ανατολή. Η Κίνα θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση από την αποσταθεροποίηση των ΗΠΑ στην περιοχή, διότι το Πεκίνο χρειάζεται σταθερή πρόσβαση στην ενέργεια από τη Μέση Ανατολή.
Η τουρκική εμπλοκή
Για την ελαχιστοποίηση αυτών των πιθανών συνεπειών, όσο αφορά σε μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ θα πρέπει να επιτευχθούν αποφασιστικά αποτελέσματα σχετικά γρήγορα μέσα από την εφαρμογή της συντριπτικής δύναμης. Αυτό θα απαιτήσει την άμεση τουρκική εμπλοκή, η οποία φαίνεται απίθανη δεδομένων των εσωτερικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Τουρκία με την κουρδική μειονότητα.
Τα διάφορα συστήματα που έχουν προταθεί για ένα είδος παρέμβασης , με στόχο τον βομβαρδισμό της Δαμασκού απλώς θα έκαναν την κατάσταση χειρότερη.
Κατά συνέπεια από τις προτάσεις δεν θα οδηγούσε σε ένα αποτέλεσμα στρατηγικά επωφελές για τις ΗΠΑ αντιθέτως, θα παρήγαγε ένα χειρότερο σενάριο.
Η μόνη λύση θα ήταν με τη βοήθεια της Ρωσίας και της Κίνας να πεισθεί ο Άσαντ ώστε να μη συμμετάσχει στις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.