Τέλος στις αναζητήσεις «δανεικών» φορτιστών και τον εφιάλτη της τελειωμένης μπαταρίας έρχεται να βάλει αμερικανική εφεύρεση.
Τέσσερις φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Rice University στο Τέξας κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να αποθηκεύσουν την ενέργεια που παράγεται σε κάθε μας βήμα και να τη χρησιμοποιήσουν για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων, στο πλαίσιο εργασίας για την ανάπτυξη νέων, πράσινων τεχνολογιών που τους ανατέθηκε από μεγάλη εταιρεία.
Η παρέα των τεσσάρων αποφάσισε να εστιάσει στην ανάπτυξη γεννήτριας ρεύματος, ενσωματωμένης σε παπούτσια, καθώς αντίστοιχη συσκευή άντλησης ενέργειας από την κίνηση του γονάτου είχε ήδη κατασκευαστεί.
Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανάλυσης Κίνησης του Shriners Hospital for Children στο Χιούστον, η ομάδα ανακάλυψε ότι η δύναμη που παράγεται από τη φτέρνα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που παράγεται από οποιοδήποτε άλλο μέρος του πέλματος.
«Πήγαμε στο εργαστήριο και είδαμε τη διανομή της δύναμης σε όλο το μήκος του πέλματος. Ανακαλύψαμε ότι ήταν στη φτέρνα και το κάτω μέρος των δαχτύλων, αλλά επιλέξαμε τη φτέρνα, γιατί -εκτός κι αν κάνεις σπριντ- όλη τη δουλειά την κάνει η βαρύτητα» εξηγεί ο Ντέβιντ Μορίλα, ένας εκ των τεσσάρων εφευρετών.
Προς το παρόν η συσκευή που κατασκεύασαν είναι μεγάλη για καθημερινή χρήση, ωστόσο στόχος τους είναι μελλοντικά να τη βελτιώσουν, ώστε να μπορέσει να ενσωματωθεί σε ένα οποιοδήποτε ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών.
Το πρωτότυπο που δημιούργησαν μπορεί να παράγει κατά μέσο όρο ενέργεια ίση με 400 milliwatts, ικανή να φορτίσει μπαταρία. Τα παπούτσια αποστέλλουν την ενέργεια μέσω καλωδίων στη ζώνη με την ειδική υποδοχή για μπαταρία που φοράει ο χρήστης στη μέση.