Τα εμπόδια για το μυστικό του τάφου της Αμφίπολης

Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν αποκολλήσεις λίθων από τον θόλο στο μεγάλο μνημειακό τάφο στο λόφο Καστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολόγοι είναι αρκετά, καθώς με την είσοδο στον τρίτο ταφικό θάλαμο .

Με προσοχή προχωρούν οι ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης καθώς η επιστημονική ομάδα εργάζεται στον τρίτο θάλαμο, υποστυλώνοντας και στηρίζοντας πέτρες και μάρμαρα, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τις άριστες συνθήκες που θα της επιτρέψουν να φθάσει στο εύρημα.

Η πραγματογνωμοσύνη που έγινε επιβεβαίωσε τους φόβους των αρχαιολόγων που έχουν επισημάνει ότι όσο προχωρούν σε βάθος, τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα στατικότητας και το ταφικό μνημείο θα χρήζει μεγαλύτερης και καλύτερης υποστύλωσης.

Η κατάσταση του θόλου, που βρίσκεται σε οριακή ισορροπία, προβληματίζει τους μηχανικούς. Θα γίνουν πυκνές υποστυλώσεις, ισχυρότερες από των προηγούμενων θαλάμων, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση ατυχήματος. Έτσι αναμένεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας θα αφιερωθεί σε αυτές.

Οταν τελειώσουν οι εργασίες, θα ξεκινήσουν οι αποχωματώσεις, οι οποίες πρέπει να πηγαίνουν παράλληλα με αποχωματώσεις του δευτέρου θαλάμου για στατικούς λόγους. Τότε οι αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν να διαλύσουν και τον σφραγιστικό τοίχο μπροστά από τις Καρυάτιδες, στον πρώτο θάλαμο. Μέχρι στιγμής έχουν αφαιρέσει μονάχα έναν δόμο.

Την Παρασκευή, μπήκαν στον θάλαμο αυτόν μέλη της διεπιστημονικής ομάδας από την υφιστάμενη οπή στον τοίχο του τρίτου διαφράγματος. Οπως λέει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, αυτό έγινε «προκειμένου να τεκμηριωθεί αρχαιολογικά η υφιστάμενη εικόνα του και να διαπιστωθεί η δομική κατάσταση του θαλάμου, ώστε να σχεδιαστούν τα αναγκαία μέτρα αντιστήριξης και υποστύλωσης».

«Από την επιτόπου παρατήρηση προέκυψαν τα ακόλουθα δεδομένα: το ύψος του αμμώδους χώματος βρίσκεται χαμηλότερα από ό,τι στους προηγούμενους δύο χώρους. Επί των χωμάτων διαπιστώνονται αμμώδη φυσικά ιζήματα με απολιθώματα από όστρεα, που προέρχονται από το φυσικό έδαφος του λόφου Καστά. Ρήγματα και σημαντική απώλεια μάζας του υλικού παρατηρούνται στον θόλο του τρίτου θαλάμου του ταφικού μνημείου, με αποτέλεσμα να χρειάζονται άμεσα υποστυλώσεις Σύμφωνα με τις γεωλογικές παρατηρήσεις, φαίνεται ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη».

Από την επί τόπου παρατήρηση προέκυψαν τα ακόλουθα δεδομένα: Το ύψος του αμμώδους χώματος βρίσκεται χαμηλότερα από ότι στους προηγούμενους δυο χώρους. Επί των χωμάτων διαπιστώνονται αμμώδη φυσικά ιζήματα με απολιθώματα από όστρεα, που προέρχονται από το φυσικό έδαφος του λόφου Καστά. Σύμφωνα με τις γεωλογικές παρατηρήσεις φαίνεται ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη. Εσωτερικά, η θόλος είναι κατασκευασμένη από πωρόλιθο, ακριβώς όπως και στους προηγούμενους θαλάμους.

Οι αποκολλήσεις φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα έντονης καταπόνησης, πιθανώς από τις μεγάλου ύψους επιχώσεις επί της θόλου.

υγκεκριμένα, το νότιο τμήμα του θαλάμου φορτίζεται από γαίες ύψους 2μ. περίπου, ενώ στο βόρειο τμήμα οι γαίες έχουν ύψος περί τα 12-13μ.
Τα ανωτέρω τεχνικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την ασφαλή εκτέλεση εργασιών απομάκρυνσης χώματος από τον τρίτο θάλαμο, πριν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Ειδικότερα, για την αντιστήριξη-υποστύλωση του θαλάμου, θα χρησιμοποιηθεί ισχυρότερη διάταξη από αυτή των δύο προηγούμενων θαλάμων. Θα περιλαμβάνει σύστημα οριζόντιων πλαισιωτών δοκών, κατά μήκος και πλάτος του θαλάμου, για την αντιστήριξη των κατακόρυφων τοίχων από τις γεωστατικές ωθήσεις.

Για την στήριξη της θόλου θα χρησιμοποιηθούν μεταλλικές σωληνωτές δοκοί. Η απομάκρυνση του χώματος θα γίνεται τμηματικά, κατά περιοχές της επίχωσης, ώστε να καθίσταται εφικτή η ασφαλής προσαρμογή της έδρασης των αντιστηρίξεων.

Η εφαρμογή των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης, εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης στο χώρο και της απαίτησης ιδιαίτερης προσοχής, λόγω της δυσμενούς δομικής κατάστασης, θα απαιτήσουν αρκετές μέρες εργασίας. Τέλος, συνεχίζονται οι εργασίες γεωμετρικής τεκμηρίωσης του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του, ενώ ο Δήμος Αμφιπόλεως τοποθέτησε νυχτερινό φωτισμό και σύστημα ασφαλείας».