Το χρονοδιάγραμμα του κλειδώματος τόσο των μέτρων όσο και της αξιολόγησης διέρρευσαν οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στο Eurogroup του Μαρτίου μεταθέτουν χρονικά οι Βρυξέλλες μία πιθανή συμφωνία και στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα κλείσιμο της αξιολόγησης.
Μάλιστα, όσον αφορά στα μέτρα που συμφώνησε χθες η ελληνική κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών ξεκαθαρίζουν παγώνοντας τα όσα σχεδιάζει η Αθήνα πως η εφαρμογή είναι υποχρεωτική και δεν εμπίπτουν σε οποιαδήποτε αιρεσιμότητα από την πλευρά της Ελλάδας.
Επιπλέον, τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από το τέλος του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018 καθώς το τρίτο, τριετές, μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2015, τον Ιούλιο του 2018. Οπότε διαψεύδεται η ελληνική κυβέρνηση που επισημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύσουν από 1.1.2019.
Αντίθετα με το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως είναι δυνατό η Ελλάδα να πιάσει τον στόχο πλεονάσματος ύψους 3,5% επί του ΑΕΠ για το 2018, καθώς έχει γίνει «τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή από το 2009 έως σήμερα».
Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών, χθες δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία, αλλά έγινε μία αποσαφήνιση στην έναρξη μιας τεχνικής διαδικασίας έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία.