Τα ακροδεξιά κόμματα της Ε.Ε. συνεδριάζουν για συγκρότηση πτέρυγας

Την ενίσχυση της συνεργασίας των κομμάτων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το συντονισμό τους εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2014 συζήτησαν αξιωματούχοι ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης σε συνάντησή τους στη Βιέννη, την οποία διοργάνωσε το αυστριακό ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης.

Στόχος της συνάντησης ήταν η έναρξη μιας διαδικασίας αμοιβαίας προσέγγισης και ταυτόχρονα εξάλειψης παλιών αντιθέσεων ανάμεσα στα κόμματα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και σύμφωνα με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών και θεωρούμενου ως ιδεολόγου του Κόμματος των Ελευθέρων Αντρέας Μέλτσερ, αυτή πραγματοποιήθηκε όχι σε επίπεδο αρχηγών, αλλά κυρίως ευρωβουλευτών των «κομμάτων-φίλων των Ελευθέρων».

Μια ενίσχυση της συνεργασίας των ευρωσκεπτικιστικών αυτών κομμάτων, με απώτερο στόχο τη σύσταση μιας ενιαίας πτέρυγας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε αποτύχει στο παρελθόν εξαιτίας της διαφορετικότητας των στόχων τους, της μεταξύ τους δυσπιστίας, αλλά και της ζημίας που φαίνεται να προκαλούσαν οι ιδιαίτερα ακραίες θέσεις ορισμένων από αυτά, ειδικότερα σε θέματα ρατσισμού και αντισημιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αντρέας Μέλτσερ επανέλαβε πως το Κόμμα των Ελευθέρων δεν θέλει να έχει καμία σχέση με πολιτικά κινήματα όπως το εξτρεμιστικό «Γιόμπικ» στην Ουγγαρία, ούτε και την ελληνική νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.

Από την άλλη πλευρά πάλι, τόσο η «Εναλλακτική για τη Γερμανία», όσο και το βρετανικό UKIP, κρατούν αποστάσεις από μια τέτοια συμμαχία, στην οποία θα συμμετέχει το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν και που υπήρξε από τα κύρια θέματα της συνάντησης στη Βιέννη.

Η σύσταση μιας πτέρυγας των ακροδεξιών στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά τις επόμενες ευρωεκλογές θα τους έδινε περισσότερες δυνατότητες, όπως περισσότερο χρόνο ομιλίας, αλλά για το σχηματισμό της απαιτείται η εκλογή 25 ευρωβουλευτών (στο σύνολο των 766) που θα προέρχονται από το ένα τέταρτο των 28 χωρών-μελών της ΕΕ δηλαδή από επτά χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής Ένωσης.