Στη Ταιλάνδη ο ναζισμός είναι πολύ της μόδας.
Το πρώτο σημαντικό επεισόδιο συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν μια ομάδα φοιτητών στο Καθολικό Σχολείο Ιερή Καρδιά, ένα γυμνάσιο στην Τσιάνγκ Μάι, εμφανίστηκαν στις ετήσιες γυμναστικές επιδείξεις ντυμένοι με ναζιστικά εμβλήματα, ενώ κρατούσαν μεγάλες σημαίες με σβάστικες.
Επικεφαλής της παρέλασης ήταν μια νεαρή γυναίκα ντυμένη ως Αδόλφος Χίτλερ, ενώ την ακολουθούσε μια πομπή φοιτητών με αθλητικές στολές των SS και ψεύτικα πολυβόλα. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ξεφύτρωσε ένα ταχυφαγίο με κοτόπουλα και το όνομα «Χίτλερ», γεμάτο με «αξεσουάρ» του Φύρερ, όπως ψεύτικα μουστάκια. Και τον επόμενο μήνα, φοιτητές καλών τεχνών στο Πανεπιστήμιο Chulalongkorn παρουσίασαν μία τεράστια πινακίδα που έγραφε «Συγχαρητήρια» και έδειχνε τον Χίτλερ σαν υπερήρωα, να χαιρετά ναζιστικά τον Batman, τον Captain America, τον Iron Man και τον Incredible Hulk. Τα ναζιστικά μπλουζάκια είναι επίσης πολύ δημοφιλή στην Ταϊλάνδη.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι φοιτητές ή ακόμη και τα μέλη του διδακτικού προσωπικού επικαλέστηκαν άγνοια. Δεδομένου ότι το Ολοκαύτωμα δεν διδάσκεται σε πολλά σχολεία της Ασίας -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στην Ταϊλάνδη- αυτοί οι αδαείς νέοι θεωρούν τα ναζιστικά σύμβολα ελκυστικά στην όψη, και όχι μισητές υπενθυμίσεις της συστηματικής σφαγής 11 εκατομμυρίων ανθρώπων. Όμως ένα πρόσφατο βίντεο προπαγάνδας που κυκλοφόρησε από τον πρωθυπουργό, στρατηγό Πραγιούθ Τσαν-ότσα, και προβλήθηκε σε εθνικό επίπεδο στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 6 Δεκεμβρίου, ήταν ένα από τα πρώτα παραδείγματα κρατικής ναζιστικής λατρείας.
Η ταινία μικρού μήκους έχει τίτλο «30» και είναι μέρος μιας μεγαλύτερης ταινίας –προπαγάνδας με τίτλο «Ταϊλανδική υπερηφάνεια», που παρουσιάζει τις «12 βασικές αξίες» του καθεστώτος Πραγιούθ. Αυτές οι «αξίες» περιλαμβάνουν την πειθαρχία, την ηθική, το σεβασμό στους ανωτέρους, την πίστη στα παραδοσιακά ταϊλανδέζικα έθιμα, την αποφυγή «θρησκευτικών αμαρτιών» και την αποφυγή της απληστίας. Οι «αξίες» εμφανίζονται σε μεγάλα πανό έξω από σχολεία της Ταϊλάνδης και οι μαθητές αναγκάζονται να τις απαγγέλουν δύο φορές την ημέρα σαν ποίημα.
Το «30» είναι μια διδακτική ταινία για έναν νεαρό, γαλαζοαίματο ταϊλανδέζο μαθητή, που μαθαίνει να αποδέχεται έναν τεμπέλη φίλο του. Όμως, μόλις ανοίγει η ταινία, ο πλούσιος πρωταγωνιστής φαίνεται να στέκεται περήφανος μπροστά από ένα πορτρέτο του Αδόλφου Χίτλερ που ζωγράφισε στα καλλιτεχνικά. Το κλιπ έλαβε πολλές επικρίσεις στο Διαδίκτυο, και έκτοτε έχει αποσυρθεί από τα κρατικά κανάλια. Παρόλα αυτά, ο σκηνοθέτης Kulp Kaljaruek δεν βλέπει το πρόβλημα. «Δεν πίστευα ότι θα δημιουργούνταν θέμα» είπε. «Όσο για το πορτρέτο του Χίτλερ, έχω δει τόσα πολλά άτομα να το χρησιμοποιούν σε T-Shirts παντού. Είναι μόδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με αυτό, αλλά δεν περίμενα να γίνει και θέμα».
Την Τετάρτη, ο Simon Roded, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ταϊλάνδη, εξέδωσε μια δήλωση εξηγώντας την «βαθιά θλίψη» του για αυτή την ανησυχητική εικόνα σε μια επίσημη ταινία της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης.
«Ο Χίτλερ και το ναζιστικό καθεστώς ήταν υπεύθυνοι για μια συστηματική, τρομακτική και ρατσιστική δολοφονία 11 εκατομμυρίων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος», δήλωσε. «Έμεινα έκπληκτος που αυτή η ταινία εγκρίθηκε για δημόσια μετάδοση και κανείς από τους έξυπνους και μορφωμένους ανθρώπους δεν αναγνώρισαν ότι είναι προβληματική και προσβλητική».