Το πτερύγιο είναι ανάπτυξη κυττάρων του επιπεφυκότος που καλύπτει το λευκό μέρος του οφθαλμού ( σκληρός χιτών) και εισέρχεται σταδιακά στον κερατοειδή χιτώνα, δημιουργώντας αισθητικά προβλήματα καθώς και προβλήματα οράσεως. Το πτερύγιο είναι καλοήθης όγκος και συχνά παίρνει σφηνοειδές σχήμα καθώς εισέρχεται στην περιοχή του κερατοειδούς. Η ακριβής αιτιολογία του πτερυγίου είναι ασαφής αν και η υπερβολική έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες παρατηρήθηκε ότι μπορεί να το προκαλέσει.
Τα συμπτώματα του πτερυγίου μερικές φορές είναι αμελητέα αλλά και όταν αυτά υπάρχουν είναι γενικώς ήπια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία και μεγαλώσει αρκετά προκαλεί αρκετή θόλωση οράσεως λόγω ανώμαλου αστιγματισμού που προκαλεί καθώς και έντονο ερεθισμό. Εάν είναι αρκετά χοντρό δίνει αίσθηση ξένου σώματος. Σε χρήστες φακών επαφής μπορεί να προκαλέσει αδυναμία περεταίρω χρήσης των φακών μέχρι να αντιμετωπισθεί χειρουργικά.
Στο ερώτημα πόσο σοβαρό είναι; θα απαντούσα ότι τις περισσότερες φορές δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό αν και υπάρχουν παραμελημένα πτερύγια που προκαλούν ουλές στον κερατοειδή οι οποίες με την σειρά τους προκαλούν ανώμαλο αστιγματισμό και κακή όραση. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις παραμελημένων πτερυγίων που απαιτείται μεταμόσχευση κερατοειδούς αλλά ευτυχώς αυτές είναι πολύ σπάνιες.
Η διάγνωση είναι απλή καθώς με την παρατήρηση και μόνο είναι εύκολο κάποιος να το διαπιστώσει.
Η θεραπεία πολλές φορές δεν είναι απαραίτητη διότι συχνά τα πτερύγια δεν προχωρούν και δεν προκαλούν διαταραχές στην όραση η ερεθισμό. Η απλή παρακολούθηση κατά καιρούς από τον οφθαλμίατρο ίσως είναι αρκετή.
Σε περιπτώσεις απλού ερεθισμού κολλύρια με αντιφλεγμονώδη και τεχνητά δάκρυα ανακουφίζουν. Το χειρουργείο είναι λιγότερες φορές απαραίτητο και ιδιαίτερα όταν προκαλεί διαταραχές στην όραση ή δείχνει ιδιαίτερα επιθετικό.
Το χειρουργείο είναι σχετικά απλή διαδικασία αν και για μερικές μέρες ο χειρουργηθείς οφθαλμός εμφανίζει ερεθισμό και είναι απαραίτητες οι οφθαλμικές σταγόνες με κορτικοστεροειδή και αντιβιοτικά.
Πρόληψη των πτερυγίων θα μπορούσε σε κάποιο βαθμό να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας στον ήλιο γυαλιά ηλίου καθώς και αποφεύγοντας σκόνη και αέρα.
Βλάσης Σαφαρίκας
Χειρουργός Οφθαλμίατρος