Τέλος στο θρίλερ για διορισμούς γυναικών αλλά πάλι απούσες οι γυναίκες!

Της Έφης Ξάνθου*

Μετά από μήνες καθυστέρησης στον διορισμό ημικρατικών συμβουλίων (έπρεπε να ολοκληρωθεί και η εκλογική διαδικασία του συγκυβερνώντος ΔΗΚΟ εξάλλου, πως να γίνει νομή της εξουσίας αλλιώς;), επιτέλους διορίστηκαν στο παρά πέντε τα διοικητικά συμβούλια 21 ημικρατικών οργανισμών (τον Οργανισμό Νεολαίας τον άφησαν για πόπαστο, διορίσανε μόνο τον πρόεδρο του…).

Για όσους δεν έχουν πειστεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τραντακτές ανισότητες όσον αφορά τη θέση των αντρών και γυναικών στην κοινωνία,τους καλώ να δουν τα στοιχεία που παραθέτω πιο κάτω.

Αναλύοντας τη λίστα διορισθέντων, μετα λύπης μου επιβεβαίωσα ότι και πάλι οι γυναίκες αποτελούν την μειονότητα των νεοδιορισθέντων συμβούλων (28 γυναίκες, μόλις 15,82%) σε σχέση με τους άντρες (149 άντρες, 84,18%). Το μόνο συμπέρασμα που μπορώ να βγάλω είναι ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα δεν έχουν εκτιμήσει αρκετά την προσφορά γυναικών στα κοινά (ή τουλάχιστο στα κομματικά κοινά).

Σε πέντε οργανισμούς (ΤΕΠΑΚ, Αρχή Λιμένων, Αρχής Αδειών, Οργανισμό Ανάπτυξης Γής, ΣΙΜΑΕ) δεν διορίστηκε ούτε μια γυναίκα. Σε 9 οργανισμούς μόνο μία γυναίκα διορίστηκε και σε 4 μόνο δύο. Ευχάριστη εξαίρεση είναι ο διορισμός περισσότερων γυναικών από άντρες στο διοικητικό συμβούλιο του ΘΟΚ (5 γυναίκες έναντι 4 αντρών), αλλά βέβαια δεν δόθηκε η προεδρία σε γυναίκα…

Οφείλω βέβαια να σημείωσω ότι για πρώτη φορά διορίστηκαν γυναίκες ως προέδροι 3 οργανισμών, πιθανόν η πρώτη φορά στα κυπριακά χρονικά (Οργανισμό Τυποποίησης, Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και στο Εφοριακό Συμβούλιο).

Τα στοιχεία αυτά απλά αποδεικνύουν το προφανές: ότι οι γυναίκες ακόμη δεν θεωρούνται «άξιες» για να διοριστούν σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Δεν έχουν καταφέρει να «κερδίσουν» την εκτίμηση των υθίνοντων στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα τους, οπόταν δεν προωθήθηκαν για διορισμό. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αν δεν υιοθετηθούν ποσοστώσεις όσον αφορά τη συμμετοχή γυναικών τόσο σε κομματικά πόστα όσο και στους ημικρατικούς, δεν πρόκειται να ανατραπεί αυτή η λυπηρή εικόνα. Και για να προλάβω όσους επιμένουν ότι οι ποσοστώσεις είναι άδικες και παραβιάζουν δικαιώματα, να σας ενημερώσω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την σταδιακή εισαγωγή ποσόστωσης 40% μέχρι το 2020 μέσω νομοθετικής ρύθμισης, για να εξασφαλίσει την πιο δίκαιη εκπροσώπηση των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια. Και αυτό δεν θα αφορά μόνο ημικρατικούς οργανισμούς αλλά και ιδιωτικές εταιρείας μεσαίου και μεγάλου μεγέθους (εξαιρούνται οι μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις για ευνόητους λόγους).

Έτσι καλά κάνουν, τόσο τα πολιτικά κόμματα αλλά και οι μεσαίες και μεγάλες εταιρείες στην Κύπρο να εκμεταλλευτούν τα επόμενα λίγα χρόνια για να εντοπίσουν τις γυναίκες που θα προτείνουν για να συμμετέχουν στα επόμενα συμβούλια τους, αφού δυσκολεύονται τόσο πολύ να τις βρουν!

*Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών